Josep Benet

Cervera, 1920 - Sant Cugat del Vallès, 2008

Va ser un polític, historiador i advocat, considerat una de les figures més destacades del catalanisme polític contemporani.

Va exercir com a advocat des de jove, en defensa de persones i institucions que treballaven per la democràcia i la identitat nacional catalana. A partir del 1979 i fins al 1984 es va dedicar plenament a la militància política. Va ser senador al Parlament de l'Estat, diputat del Parlament de Catalunya i membre de diverses comissions de restabliment, com la de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

L'any 1984 va abandonar el seu escó al Parlament, i se'l va nomenar director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya (CHCC), càrrec que va desenvolupar fins a l'any 2000.

El CHCC és una institució de la Generalitat de Catalunya que es va fundar amb la voluntat de recuperar la memòria històrica després del franquisme. La Biblioteca Josep Benet i Centre de Documentació es va crear per retre-li homenatge com a primer director i principal impulsor del centre.

Com a historiador, Josep Benet és autor de llibres essencials de la historiografia catalana: Maragall i la Setmana Tràgica (1963), Catalunya sota el règim franquista (1973), Exili i mort del president Companys (1991) i L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya (1995).

L'any 1996 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el 2000 amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.
Va morir el 25 de març de 2008 a Sant Cugat del Vallès.