Francesc Boix

Francesc Boix va ser un veí del barri del Poble-sec que va lluitar amb l'exèrcit republicà durant la Guerra Civil. En acabar la guerra es va exiliar a França, on va caure presoner de l'exèrcit alemany i va ser enviat al camp de concentració de Mauthausen.

Treballador al laboratori fotogràfic del camp, amb l'ajut d'altres companys va aconseguir sostreure i amagar uns 2.000 negatius de fotografies, que es van fer dins el camp i que van servir per inculpar alts comandaments nazis al judici de Nurembreg. Després del seu alliberament a Mauthausen, Boix va treballar a França com a reporter gràfic per a la premsa afí al Partit Comunista francès (L'Humanité, Ce Soir, Regards). Va morir a París als 30 anys, probablement a causa d'una malaltia renal relacionada amb l'estada a Mauthausen.

La biblioteca, a més de retre-li homenatge prenent el seu nom, està especialitzada en cultura de la pau i camps de concentració nazis (Fons Francesc Boix) i ofereix, entre altres, un centre d'interès en Guerra Civil Espanyola.

Més informació: Obres sobre Francesc Boix a les Biblioteques de Barcelona