Drets i obligacions dels comunicants
Les Normes Reguladores de la Bústia Ètica i de Bon Govern (disposició normativa de caràcter general aprovada el 6 d'octubre de 2016 i publicada al BOPB de 16 de gener de 2017) estableix els principis i les garanties per a la protecció de la persona informant a l'àmbit de l’Administració municipal. També es recullen els drets de la persona afectada per la informació comunicada.
- A un canal segur de comunicació que garanteixi l'anonimat i la confidencialitat de les comunicacions.
- Que es garanteixi la confidencialitat en la gestió de la Bústia.
- A la protecció eficaç de la seva intimitat, privadesa i anonimat, sense que es pugui revelar de forma directa o indirecta, la seva identitat (a excepció, exclusivament, que hi hagi requeriment judicial en exercici de la funció jurisdiccional, o de la fiscalia en exercici de les facultats de recerca). Aquest dret també s'estén als possibles testimonis que intervinguin en la comprovació dels fets comunicats.
- A la protecció eficaç de la seva integritat laboral, sense que puguin patir represàlies, discriminació, ni qualsevol altra conseqüència professional que impliqui assetjament o qualsevol efecte negatiu per raó de la comunicació formulada.
- Ser protegida en els seus drets sense que se'n puguin derivar conseqüències lesives per a l'esfera personal o professional.
- Que es comprovin els fets comunicats, sempre que responguin als requeriments previstos a l'article 12 d'aquesta disposició general.
- Que l'Administració municipal vetlli especialment per l’efectivitat d’aquests drets.
- La màxima reserva en les tasques de comprovació dels fets i, en general, a tota la gestió de la Bústia ètica i de bon govern.
- Ser informada immediatament de la comunicació presentada, llevat que, de manera motivada i d'acord amb el principi de proporcionalitat, calgui mantenir el secret en benefici de la comprovació dels fets.
- Què no es formuli cap recomanació, ni s'emetin conclusions que, de forma directa o indirecta, continguin referències nominals mentre no hagin tingut oportunitat real de conèixer els fets comunicats i de deixar constància del seu parer.
- Què no s'informi a ningú, ni se cedeixin les dades mentre la comprovació dels fets no posi de manifest la versemblança o la seguretat de la realització de la conducta comunicada.
En els supòsits en què les conductes (accions o omissions) comunicades, o sobre les quals s’informa estiguin dins de l'àmbit d'aplicació (matèria i personal) de la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció (articles 2 i 3, respectivament) podrà, així mateix, aplicar-se, a la persona informant, l'àmbit de protecció dispensat per la llei esmentada.