#3 CNV
La ràbia

COM PUC GESTIONAR LA MEVA RÀBIA?

L’enfadament i la ràbia son parts intrínseques de la vida, unes emocions ben conegudes les quals vivim i viurem continuament. No és “dolent” sentir-les; de fet, és ben natural. El que és imporant és aprendre a entendre aquestes emocions tan potents i poder-les transformar. Són expressions dels nostres estats interiors que ens poden oferir molta informació sobre el que necessitem, si els sabem escoltar.

Marshall Rosenberg deia: “La violència és l’expressió tràgica de necessitats no satisfetes. És la manifestació de la impotència i/o de la desesperació d’algú que es troba tan desprotegit que pensa que les seves paraules no son suficients per fer-se entendre. Llavors és quan ataca, crida, agredeix…”

En aquesta cita es plasma un de les idees més profundes en la que es basa la CNV: totes les persones actuem sempre intentant cobrir necessitats, encara que a vegades ho fem d’una forma tràgica i violenta. Quan ens preguntem “per què” algú (o nosaltres mateixos/es) fem el que fem, ens quedem en la superfície, ens quedem amb l’estímul sense connectar amb la causa real. Quan ens preguntem “per a què” algú (o nosaltres mateixos/es) fem el que fem, se’ns ofereix una visió molt més profunda i autèntica i podem arribar a connectar amb les necessitats que son les causes dels nostres actes. És un canvi de paradigma. 

Des d’aquesta perspectiva, deixem de jutjar el que s’ha de fer i el que no, i comencem a enfocar-nos en les necessitats que intentem cobrir, unes necessitas universals que ens connecten a tots, com a humans. Cada persona necessita el mateix, l’únic que pot diferir és el moment o la intensitat. Si ens enfoquem en les necessitats permetem que sorgeixi la consciència d’allò que ens connecta, una comprensió empàtica profunda que ajuda a crear la base necessària per a resoldre els conflictes i fins i tot per entrar en el procés de sanar un relació.  

Proposta d’exercici

Quan et sents enfadat, para i escolta’t. Apunta el que t’estàs dient: sobre tu i sobre les altres persones. Intenta detectar els judicis continguts en aquests pensaments i intenta identificar la resta de sentiments que estan presents. És només enfadament? Quines altres emociones detecto? Una vegada has près consciència de tots els teus sentiments intenta connectar amb les teves necessitats. Què és el que necessites en aquest moment? Què és imporant per a tu? Observa com et sents un cop has connectat amb les teves necessitats.

Pot ser dificil detectar les nostres necessitats perquè no estem acostumats a fer-ho. 

Segueix practicant per desenvolupar aquesta consciència poc a poc. 

 

Si vols saber més sobre la Comunicació No Violenta pots consultar la web: www.conectandoconarte.com

Compartir