#5 CNV
No al sacrifici

Marshall Rosenberg, un dels pares de la Comunicació No Violenta (CNV), va dir una vegada “Les girafes no són bones” (“Girafs are not nice). Amb això ens volia ajudar a entendre que no cal dir “sí” a tot ni “sacrificar-se” per tal que no hi hagi problemes, i d’aquesta manera acontentar als demés. La CNV ens ajuda a comprendre que disposem d’eines per resoldre problemes i discrepàncies.

La CNV és una eina que té com a finalitat cobrir les necessitats de totes les persones implicades, i això vol dir també les meves. Per tant, per cuidar de les meves necessitats és important saber dir “no”. Aquest és un punt clau que ens connecta tant amb nosaltres mateixes/os com amb l’altra, en una energia que cuida i sembra un clima de sinceritat i confiança, d’obertura i autenticitat. Quan aprenem a dir “no” per cuidar-nos a nosaltres mateixes/os, mantenim el nostre focus en les necessitats de totes les persones involucrades, i, reconeixem la intenció i les necessitats de l’altra convertint el nostre “no” en un acte que crea connexió.

Transmeto a l’altra persona que m’importa, que la vull cuidar i fins i tot agraeixo la seva petició. Al mateix temps em sento amb la llibertat de poder triar en comptes d’actuar des de la obligació i la por a la culpa, que finalment ens fa pagar un preu molt alt en les dues persones implicades.

Comunicant des de la CNV ens reconeixem com a persones sensibles i responsables, i ens apoderem mútuament per viure donant-nos suport i escoltant-nos.

Fomentem les ganes d’aportar bellesa a la vida de l’altra nodrint-nos mútuament sense renunciar a la nostra llibertat i amb capacitat de triar; sobretot sense renunciar a l’atenció de les nostres necessitats.

Si vols saber més sobre la Comunicació No Violenta, pots contactar-me o consultar la meva web: annette@conectandoconarte.com - www.conectandoconarte.com  

Compartir