#7 CNV
"T'importo?"

T'IMPORTO?

En totes les interaccions entre persones estan presents dos nivells d’importància. Per una banda, hi ha la part pràctica, el que vull aconseguir, defensar o fer, i per l’altra, hi ha la pregunta “T’importo?”. Una pregunta o inquietud interior de la qual no solem ser-ne conscients i que a la vegada és una qüestió essencial: el nostre anhel de connexió.

La Comunicació No Violenta (CNV) ens convida a enfocar-nos en allò que crea i manten la connexió entre les persones. Quan realment actuem des d’aquesta intenció de connectar, la nostra disposició i capacitat d’acollir aspectes que no ens agraden dels altres és molt més gran.

La intenció és escoltar, escoltar amb tota la meva presència i acollir el que escolto i entenc, incloses opinions oposades a les meves tenint-les en compte tal i com són: opinions diferents a la meva que expressen sentiments i necessitats, però no necessàriament signifiquen un rebuig cap a la meva persona. La intenció és escoltar sense veure l’altra persona com a una enemiga.

Des d’aquest lloc de tranquilitat, en el qual no em qüestiono com a persona, solo tenir la mirada molt més oberta per actuar amb major flexibilitat interior i consideració. Des d’aquest lloc puc desplegar la meva creativitat a l'hora de buscar estratègies que arribin a cobrir el màxim les necessitats de totes els persones involucrades.

M’abstinc de jutjar o encasillar a l’altra persona, i tampoc ho faig amb mi mateix/a.

Em faig conscient que som interdepenents, que la meva manera d’actuar pot influir i afectar a les persones del meu voltant tal i com fan els seus actes amb mi. Des d’aquesta consciència m’enfoco en el que ens uneix, en allò que compartim.

És important fer-nos responsables de les nostres necessitats i sensibles a les dels demés, amb la intenció de crear connexió sabent que sense aquesta actitud interna no hi ha Comunicació No Violenta ni tampoc la qualitat de vida que anhelo. 

Proposta d’exercici

Quan et sentis dins un repte o a punt d’enfadar-te, intenta connectar amb les següents preguntes: Què és el que vull aconseguir? I, com estic veient a l’altra persona? M’importa estar-hi connectat/da amb ella? O, potser tinc por de no ser important per ella?

Respon-te interiorment i observa si es dóna un canvi en tu, si et sents d’una altra manera o si perceps a l’altra persona diferent. 

Si vols saber més sobre la Comunicació No Violenta pots consultar la web: www.conectandoconarte.com

 

Compartir