#10 CNV
La intenció

La Comunicació No Violenta (CNV) és una eina que ens serveix, com d’altres, a crear connexió i consciència en nosaltres mateix@s i en les nostres relacions. I com a eina la podem utilitzar tant per crear i aportar benestar com per destruir i fer mal. Com un ganivet pot servir per preparar un menjar deliciós i a la vegada per ferir a una persona. Per què ho dic això? Per ser conscients que faci el que faci, digui el que digui, el més important és la intenció.

Podria per exemple aplicar els 4 passos de la CNV sense estar disposada o ser capaç de connectar amb l’altra persona. Pot ser que encara la vegi com un enemic, que encara em facin mal les seves paraules o actes, que encara no hagi pogut traduir els seus missatges en necessitats o que simplement necessita empatia amb mi mateix@ abans de dirigir-m’hi.

En aquestes circumstàncies la mera explicació tècnica de la CNV no donarà els resultats que desitgem i molt probablement no arribarem a establir una connexió amb l’altra persona. Igual que la CNV es podria utilitza amb la intenció de manipular, disfressar-la de tal manera que pugui arribar a fer mal. D’aquí la importància de la nostra intenció, de connectar primer amb nosaltres mateix@s per comprendre’ns i saber què estar viu en nosaltres, què sentim i què necessitem. Estem lliures de judicis cap a l’altra persona i disponibles per donar-li empatia? Si la resposta és “no”, no passa res, ho accepto, ho acullo i ho atenc. M’atenc a mi primer abans de dirigir-me cap a fora per tal que quan ho faci sigui amb la intenció de connectar i cuidar. Cuidar-me a mi i les altres persones.

Aquesta intenció de connexió i veure l’altra tal com està en aquest moment, amb els seus sentiments i necessitats és clau a la CNV per poder establir relacions autèntiques i saludables. Relacions que permetin que cada persona pugui expressar-se honestament i amb consideració cap a l’altra, relacions que fomenten el creixement i el benestar de totes les persones i de les nostres societats.

Proposta d’exercici

Observa com estàs interactuant amb altres persones i quins són o han sigut els pensaments quan hi ha fluïdesa i benestar i quan es crea tensió i incomoditat. Pot veure els judicis cap a l’altra, hi ha retrets? Pots veure a l’altra persona amb una mirada empàtica? 

Compartir