El Centre Cívic està situat en l’antiga zona del Coll de Finestrelles, part de l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar. El barri rep el seu nom de la capella de la Santíssima Trinitat que hi havia, construïda el 1413 i derruïda durant la Guerra del Francès (1808-1814).
Al llarg del s. XV es van instal·lar a Barcelona una sèrie de forques on penjaven els condemnats a mort, la primera al centre de la ciutat i cadascuna de les altres més lluny que l’anterior. Al territori del Coll de Finestrelles se’l coneixia com “la quinta forca” per l’aparell jurisdiccional que va instal·lar-s’hi el 1445 i que va donar peu a l’expressió catalana “a la quinta forca” com a sinònim de llunyania. Ara, els veïns i veïnes del barri s’apropien amb orgull del nom de “quintaforquins i quintaforquines” per defensar el seu lloc la ciutat i recordar que, tot i no ser al centre, Trinitat Vella no és sinònim d’aïllament ni perifèria.
Fins a mitjans del s. XX, la Trinitat era una localitat agrícola i vorejada pel Rec Comtal del s. X, que portava l’aigua des de Montcada fins a tota Barcelona. Als cinquanta van desaparèixer les vinyes i el 1966 es va cobrir el rec. Durant aquestes dècades la zona va començar a poblar-se més i es van construir blocs de pisos i una presó de dones l’any 1963, que va marcar la fisonomia del barri fins al 1983, quan va ser convertida en el Centre Penitenciari Obert 2 el 1983 i que està previst que tanqui el 2025. A causa del creixement i obertura del barri, els anys seixanta també van començar les reclamacions d’equipaments públics pel barri.
Així doncs, l’any 1984, el Servei de Construcció d’Edificis Municipals i Locals va promoure la construcció de l’edifici que acull el Centre Cívic Trinitat Vella. Dos anys després, el 8 de novembre del 1986, es va inaugurar l’equipament. Fins llavors, la parròquia era l’espai de trobada per les entitats i associacions de veïns, així com el punt neuràlgic de les activitats del barri. En conseqüència, l’obertura de l’equipament va servir per agrupar en un mateix edifici les entitats culturals de la Trinitat Vella i va afavorir la creació de sinergies entre si. Des del principi, els veïns s’han implicat en el funcionament Centre Cívic i, fins i tot, proposen i participen de forma habitual en el desenvolupament de projectes nous. Això ha fet del Cívic un dels eixos fonamentals de la cultura comunitària pròpia de la Trinitat Vella.
Des del 2015, el Centre Cívic Trinitat Vella el conformen dos equipaments complementaris: l’Espai Foradada, que correspon a l’edifici històric, i l’Espai Via Barcino (en procés d’obres), l’antic ambulatori del barri recuperat pels veïns i veïnes.