52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Un hivern ple d’òpera als centres cívics

CC Can Verdaguer, CC Casa Golferics, CC Casa Orlandai, CC Cotxeres Borrell i CC Pere Pruna
16, 23, 29, 30/01, 10, 20, 25, 26, 27/02, 10, 13, 19, 20 i 25/03/2025
  • Divulgació
  • Música
  • Tallers

Verdi, Mozart, Wagner, Händel i Mahler, alguns dels compositors del trimestre

Un dels propòsits d’any nou és introduir-vos en el món de la lírica i la música clàssica? O potser ja fa anys que gaudiu de l’òpera i us agradaria conèixer més profundament algunes obres? Sigui quin sigui el vostre grau de coneixement en aquest camp, des dels cicles de divulgació operística que fem a la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona tindreu l’oportunitat de conèixer compositors, partitures i altres interioritats de l’òpera.

Conta’m una òpera és el cicle que es fa al CC Pere Pruna amb la divulgadora musical M. José Anglés al capdavant. El tenor Marc Sala encapçala les xerrades Òpera entre bambolines del CC Casa Orlandai, mentre que al CC Casa Golferichs, l’especialista Albert Ferrer Flamarich us convida a Gaudir de l’òpera amb la Fundació Òpera Catalunya. El cicle Sant Antoni clàssics: tutto òpera del CC Cotxeres Borrell us programa recitals ben variats. Tingueu en compte, també, les audicions comentades de música clàssica del músic Valeri Cabós i Mur al CC Can Verdaguer.

 
GENER

L’any comença amb Giuseppe Verdi i la cèlebre La traviata (CC Pere Pruna, 16/01 – 18.30 h), un melodrama en tres actes que esdevé una crítica ferotge a la societat i on destaca l’ària Sempre libera. La setmana següent hi ha la sessió Obertures i preludis (CC Casa Golferichs, 23/01 – 16.15 h) per descobrir alguns elements constitutius de l’òpera i la seva evolució a partir de l’audició i comentari de diversos fragments musicals. El recital Amb veu de dona (CC Cotxeres Borrell, 29/01 – 19.00 h), amb un programa que celebra la figura femenina en el món de la música clàssica i l’òpera, és un viatge emocionant i ple de matisos per a tots els amants de la música a càrrec de la soprano Laura del Rio acompanyada pel pianista Josep Buforn. El mes es clou amb la conferència Vivaldi i Venècia, un duet meravellós (CC Can Verdaguer, 30/01 – 19.00 h).

 
FEBRER

El mes de febrer s’estrena també amb una obra de Verdi. Nabucco (CC Casa Orlandai, 10/02 – 19.30 h) va ser el primer gran encert de qui aviat esdevindria el compositor italià més important de tota la segona meitat del segle XIX. L’èxit d’aquesta òpera fou aclaparador, no només per les virtuts musicals, sinó perquè el públic, ja immers dins l’onada nacionalista que acabaria desembocant en la unificació d’Itàlia en un sol estat, es va veure reflectit en la trama. Deu dies més tard, es pot continuar aprofundint en Nabucco (20/02 – 16.15 h) al Xalet de la Gran Via.

El Rèquiem (CC Pere Pruna, 20/02 – 18.30 h) de Wolfgang Amadeus Mozart és el tema de la xerrada següent a Sant Gervasi. L’obra, envoltada de misteri, es considera una de les obres mestres de la història de la música universal. La prematura mort del compositor va obligar al seu deixeble, Franz Xaver Süssmayr, a finalitzar-la. El mateix compositor protagonitza l’espectacle familiar Les estrelles de Mozart (CC Josep Maria Trias i Peitx, 25/01 – 11.30 h) sobre la vida i obra de Mozart amb música en directe.

El concert Mig segle de cançons (CC Cotxeres Borrell , 26/02 – 19.00 h) aglutina les obres de quatre compositors destacats i una selecció de cançons populars recollides per Federico García Lorca a través de la veu de la soprano Anna Niebla acompanyada per la pianista Llum Colomer. A les audicions comentades de Can Verdaguer es parla de Johann Sebastian Bach, el pare de la música (CC Can Verdaguer, 27/02 – 19.00 h).

 
MARÇ

Continuant amb el compositor austríac, parlem de La flauta màgica (CC Casa Orlandai, 10/03 – 19.30 h), la seva última òpera. Màgia, personatges ambigus, símbols maçons i una música extraordinària són alguns dels ingredients d’una obra insigne que es podrà veure al Teatre de Sarrià amb el tenor Marc Sala interpretant Tamino.

I d’un gran compositor a un altre. La divulgadora M. José Anglés parla de l’obra de Richard Wagner Lohengrin (CC Pere Pruna, 13/03 – 19.00 h), la primera òpera del compositor que es va poder sentir a Barcelona l’any 1882 i que va marcar l’inici de l’idil·li amb la ciutat.

La música continua amb la soprano Laia Frigolé i la pianista Lamia Bensmail interpreten el recital Lied en femení (CC Cotxeres Borrell, 19/03 – 19.00 h), un concert explicatiu i divulgatiu en un recorregut pel segle XIX i XX i la Simfonia núm. 1 (CC Casa Golferichs, 20/03 – 16.15 h) de Gustav Mahler s’inspira en els sentiments que li van provocar la lectura de la novel·la Tità de Jean Paul.

El trimestre s’acaba amb la conferència musicada Georg Friedrich Händel, una música lluminosa (CC Can Verdaguer, 25/03 – 19.00 h).

 
I si teniu més ganes d’òpera, mireu-vos tots els recitals i apunteu-vos als tallers especialitzats del trimestre.

Activitats relacionades