Ciutat patrimoni
+ Patrimoni
Ampliem el concepte tradicional de patrimoni
Posem en valor el patrimoni lligat a la vida quotidiana, a la identitat dels barris i del seu veïnat, i al paisatge urbà en la lluita contra el canvi climàtic.
Ampliem la protecció
Ara, la ciutat es troba davant la necessitat de redefinir què es considera patrimoni, més enllà del tradicional concepte monumental i singular, per incorporar també el patrimoni popular, el patrimoni obrer i urbà, el que crea un lligam sentimental amb la vida quotidiana i que és essencial per mantenir una identitat integradora als barris i a la ciutat.
Paisatge urbà
Treballem per protegir, mantenir i valorar el paisatge urbà de la ciutat. Tenim cura de la seva imatge, que confereix un entorn ordenat, racional i harmònic que millora la qualitat de vida. En aquest sentit, incentivem la participació ciutadana, que contribueix a conservar i millorar aquest paisatge.
Cuidem el nostre patrimoni
Les places, els jardins i els carrers de Barcelona són plens d’edificis i expressions artístiques dissenyades per interactuar, no tan sols amb l’entorn, sinó, i sobretot, amb les persones. Són elements que defineixen la ciutat i formen part de la nostra identitat.
El patrimoni de la ciutat és de tothom i treballem per mantenir-lo, recuperar-lo i conservar-lo.
Catàleg i inventaris
Consulta el patrimoni de la nostra ciutat
Estem ampliant la concepte de patrimoni, que a més de considerar el seu valor històric, arquitectònic o paisatgístic, també contempla la seva naturalesa ordinària: perquè patrimoni també és la identitat dels barris, el que reconeixem com a memòria col·lectiva, la ciutat viscuda.
-
Plans Especials i Catàleg
Els Plans especials i el Catàleg són les eines principals per protegir el nostre llegat cultural, històric, identitari i, en definitiva, la memòria col·lectiva de la ciutat. Els béns que l'integren constitueixen una herència insubstituïble que cal transmetre, en les millors condicions, a les generacions futures.
-
Museu Virtual de l'Art Públic de Barcelona
Aquest catàleg raonat inclou, a dia d’avui, 1.881 conjunts d’obres artístiques que trobem a l’espai públic i que individualment representen 3.523 obres. Cada peça va acompanyada d’una fitxa exhaustiva i un conjunt d’itineraris d’àmplia temàtica. La col·lecció s’amplia i actualitza periòdicament.
-
Carta arqueològica
És una eina que recull més de 3.000 punts d’interès del patrimoni arqueològic al mapa de Barcelona, on podem trobar documentació d’anàlisi, diagnòstic i avaluació.
-
El mosaic del meu barri
És un projecte participatiu que neix amb l’objectiu de conèixer i preservar el patrimoni de la ciutat. Els veïns i veïnes de Barcelona envien fotos d’un mosaic, i aquest s’acompanya d’informació d’interès i es publica a l’inventari virtual.
-
Guia d'Arquitectura Moderna i Contemporània
És una síntesi sobre obres del moviment modern i contemporani i té la finalitat de promoure la seva difusió, el seu manteniment i la seva conservació.
Properament
Ajuts per a la protecció i millora del paisatge i del patrimoni
Donem suport a intervencions d’interès patrimonial i restauració d’espais emblemàtics i actuacions de rehabilitació d’elements arquitectònics que formen part del paisatge urbà.
Mesura de govern
Barcelona, ciutat patrimoni
La voluntat vertebradora de la mesura de govern consisteix a impulsar i aplicar una nova cultura patrimonial a la ciutat, més harmonitzada, tant amb les evolucions disciplinàries com amb la creixent sensibilitat ciutadana i cultural.
Es tracta de capgirar un antic paradigma i, en lloc d’agilitzar l’enderroc, agilitzar la rehabilitació connectant amb un model de ciutat més justa, veïnal, integradora i sostenible.
Capital Mundial de l’Arquitectura 2026
Barcelona serà l’escenari, l’any 2026, del Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA), i serà, alhora, capital mundial de l’arquitectura UIA-UNESCO.
La Capital Mundial de l’Arquitectura Barcelona 2026 es posa en marxa amb el llançament d’un concurs internacional d’idees per a joves arquitectes per transformar deu parets mitgeres permanents, una en cada districte, i convertir-les en façanes noves. Amb aquesta crida, oberta fins al 5 d’agost i que es fa conjuntament amb la Unesco i la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) en el marc de les Setmanes d’Arquitectura, es busquen propostes arquitectòniques que dotin de significat parets avui anònimes i sense cap protagonisme, exposades a l’espai públic en un estat provisional permanent.
Web de la Capital Mundial d'Arquitectura
-
17/01/2024
-
07/07/2023
-
29/07/2021
Agenda
Barcelona ofereix una àmplia diversitat d’activitats i esdeveniments que promouen i fan difusió del patrimoni de la ciutat.
-
Pavellons Güell
Visites guiades a Pavellons Güell
-
Mies van der Rohe
Activitats culturals a la Fundació Mies van der Rohe
-
Museu del Disseny
Consulta totes les activitats del Museu del Disseny
-
ICUB
Activitats i esdeveniments de l'Institut de Cultura de Barcelona
Notícies
-
11/06/2024 - 14:12 h Urbanisme i infraestructures Obert un concurs internacional d’idees per transformar deu parets mitgeres
Es valoraran els projectes que proposin millorar la qualitat urbana, l’habitabilitat dels habitatges, la sostenibilitat i la biodiversitat.
-
13/02/2024 - 17:00 h Urbanisme i infraestructures El patrimoni i la identitat del Clot i el Camp de l’Arpa, objecte de preservació
Aprovat inicialment el nou planejament urbanístic per preservar la singularitat dels dos barris, mantenir-ne el teixit tradicional i facilitar-hi la construcció de nou habitatge assequible.
-
08/02/2024 - 12:27 h Cultura i lleure La seu del Districte acull l’exposició ‘Erosions’
A través de diverses fotografies, s’hi recorda el patrimoni perdut de la Font d’en Fargues
-
05/02/2024 - 12:25 h Urbanisme i infraestructures Barcelona celebrarà les Setmanes d’Arquitectura 2024 del 14 de maig al 28 de juny
Del 14 de maig al 28 de juny, Barcelona tornarà a celebrar la seva cita anual amb l’arquitectura.
-
25/01/2024 - 12:18 h Urbanisme i infraestructures El comissariat del Congrés Mundial d’Arquitectura de Barcelona 2026 presenta la proposta guanyadora del concurs a Madrid
L’acte ha servit per exposar les claus de ‘Becoming. Architectures for a planet in transition’, la proposta escollida pel comissariat
-
17/01/2024 - 12:37 h Urbanisme i infraestructures Quin és el tema i qui forma el comissionat del Congrés Mundial d’Arquitectura 2026
Els arquitectes Pau Bajet, Mariona Benedito, Maria Giramé, Tomeu Ramis, Pau Sarquella, Carmen Torres i José Zabala lideren el projecte.
-
10/01/2024 - 10:50 h Urbanisme i infraestructures El 17 de gener es presenta la proposta del comissariat per al Congrés Mundial de l'Arquitectura de la UIA del 2026
Els comissaris del Congrés Mundial de l'Arquitectura de la UIA del 2026 presentaran la seva proposta el 17 de gener al COAC.
-
28/12/2023 - 12:05 h Comerç i mercats El mercat de Sant Andreu, reconegut a 4a Mostra d’Arquitectura de Barcelona
Entre les obres seleccionades es troba la remodelació del mercat de Sant Andreu, duta a terme per Blanca Noguera Pujol-Xicoy, arquitecta de la Direcció de Serveis Públics (AMB).
-
17/10/2023 - 12:40 h El festival d'arquitectura 48H OPEN HOUSE ens obre les portes de diversos edificis del Districte de Sant Andreu
Els dies 21 i 22 d'octubre tindrà lloc aquesta cita per conèixer el patrimoni arquitectònic de la ciutat. Les visites són gratuïtes i es fan per professionals de l'arquitectura i per persones voluntàries.
-
09/08/2023 - 11:32 h Cultura i lleure Múltiples troballes arqueològiques a la Rambla
Restes de la muralla moderna i el convent de Sant Francesc a les obres d’urbanització.