Establiments emblemàtics

 
Amb el pas dels segles, els carrers de Barcelona han vist créixer un teixit comercial ric, divers i ambiciós. Avui, alguns dels establiments que van aixecar la persiana fa molts anys encara continuen oberts. Són testimonis del passat de la ciutat, però també un valuós patrimoni cultural que l’Ajuntament de Barcelona vol preservar i promoure.
Per això, el 26 de febrer de 2016, el Plenari del Consell Municipal va aprovar definitivament el Pla Especial de protecció de la qualitat urbana. Amb el títol Catàleg de protecció arquitectònic, històric i paisatgístic dels establiments emblemàtics de la ciutat de Barcelona, les seves pàgines recullen una detallada llista d’establiments de la ciutat que són únics, singulars i que tenen un gran valor patrimonial. Són els establiments emblemàtics.
 
 

Objectiu: preservar-los i promocionar-los

Per impulsar-los i preservar-los, l’Ajuntament de Barcelona també ha aprovat la Mesura de govern per a la preservació i la promoció dels establiments emblemàtics a Barcelona (2021-2024), un document que vol donar resposta als nous escenaris que amenacen el comerç emblemàtic, amb quatre grans objectius: 

1. Impulsar la preservació i la promoció dels comerços emblemàtics.

2. Posicionar Barcelona com a referent de ciutat que preserva el seu comerç emblemàtic.

3. Articular mitjans i eines per conèixer la seva situació i poder dur a terme polítiques locals. 

4. Fer partícips els establiments emblemàtics de les polítiques municipals de l’àmbit del comerç de proximitat per tal de garantir-ne la competitivitat. 

Per tal de promocionar-los i donar-los a conèixer entre la ciutadania de Barcelona, s’ha creat la Ruta dels Emblemàtics, un portal on gaudir de les icones comercials i turístiques creades al llarg dels segles i que avui constitueixen un valuós patrimoni alhora que un actiu cultural i turístic de primer nivell que cal preservar i difondre. La Ruta dels Emblemàtics és un projecte del Fons d’Imatges del Comerç de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. 

 

boto

 

Recursos i serveis municipals al seu abast

Els comerços emblemàtics són un dels grans elements patrimonials de Barcelona i contribueixen a configurar un model de ciutat sostenible, que aposta per la convivència i la cohesió social. Per això, l’Ajuntament impulsa diverses accions en els àmbits de la promoció i la difusió, així com en la restauració i la seva conservació. Pots consultar-los tots, aquí. 

  

boto

 

Més de 200 establiments emblemàtics

Avui, a Barcelona, hi ha catalogats 209 establiments emblemàtics. Sovint, es tracta de negocis centenaris que han conservat la seva activitat original sense canviar mai de local. Tots ells són un símbol de ciutat i una expressió de la identitat comercial de Barcelona. Però també són espais plens de singularitat, bellesa artística i qualitat comercial, fet que els converteix en un atractiu de gran valor tant per al veïnat com per al turisme que visita la ciutat.

 

 boto

Enllaços i materials relacionats