Esteu aquí

8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano

Un dia per donar a conèixer la cultura i la història del poble gitano i reivindicar la defensa dels drets i la lluita contra la discriminació i l’antigitanisme.

Com cada any, el dia 8 d’abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano. La data es va establir el 1971 en el marc del 1r Congrés Mundial Gitano, un esdeveniment que va suposar el ressorgiment del moviment gitano internacional i en què es van adoptar una bandera (blau sobre verd, amb una roda de carro vermella) i un himne (Gelem, gelem, que significa “vaig caminar”).

La celebració del 8 d’abril és un moment per al reconeixement de la realitat, la història i la cultura del poble gitano, però també per estimular la reflexió sobre la discriminació que han patit i pateixen històricament els gitanos de tot el món.

El 8 d’abril, el programa d’actes s’iniciarà al matí amb un acte institucional al Saló de Cent. A l’acte hi assistiran l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano, Francisco Vargas, la vicepresidenta segona del Consell Municipal del Poble Gitano i comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, el president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Simón Montero, i Mercedes Gómez, dona de reconeguda vàlua del Consell Municipal del Poble Gitano.

L’acte clourà amb la interpretació de l’himne del poble gitano “Gelem-Gelem”, a càrrec de l’artista Pedro ‘el Granaíno’ i com a part de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, el 8 d’abril la bandera gitana es penjarà del balcó de l’Ajuntament de Barcelona.

Entre el 4 i el 20 d’abril hi haurà punts d’informació a diferents barris de la ciutat, gestionats per voluntaris de les entitats que conformen el Consell Municipal del Poble Gitano, amb l’objectiu de visibilitzar i donar a conèixer a tothom la cultura del poble gitano de Barcelona. Una cultura rica, diversa i amb uns valors que formen part de la cultura de la nostra ciutat.

Una roda com a símbol

La bandera oficial del poble romaní que es va instituir és verda i blava, que representa el cel i el camp, amb una roda de carro vermella al centre com a símbol del camí des de l’Índia i la llibertat. L’himne gitano és el “Gelem, gelem” (Vaig caminar, vaig caminar), compost per Jarko Jovanovic.

Cada any, el 8 d’abril es fan celebracions festives i actes que organitzen diverses institucions nacionals i internacionals i també algunes associacions. És un dia festiu i de celebració, però també de reconeixement de les situacions de desigualtat i vulnerabilitat que ha patit i pateix el poble gitano.

Comparteix aquest contingut