La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano torna als carrers de Barcelona després de dos anys sense activitat presencial a causa de la pandèmia, i els actes de commemoració del 8 d’abril tornaran a tenir activitat presencial, a les places i els carrers de la ciutat, amb un programa d’activitats que posaran en relleu la riquesa de la cultura gitana i els seus valors.
El 8 d’abril, el programa d’actes s’iniciarà al matí amb la posada de la bandera-penó a la balconada de l’Ajuntament, seguida d’un acte institucional a la plaça de Sant Jaume, amb la interpretació del l’himne gitano, “Gelem, Gelem”, i la lectura del Manifest del Consell Municipal del Poble Gitano. A la tarda, a la plaça del Poble Romaní, un acte institucional donarà el tret de sortida a actuacions, projeccions i activitats organitzades pel Consell Municipal del Poble Gitano de la ciutat i les entitats que el formen.
Coincidint amb el 8 d’abril, la plaça del Poble Romaní estrenarà oficialment nova denominació i passarà a dir-se plaça del Poble Gitano. L’acte de descoberta de les noves plaques de la plaça del Poble Gitano serà l’obertura dels actes commemoratius.
Aquesta proposta de canvi de nom, impulsada per l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia i consensuada amb altres entitats de la ciutat, es va proposar a la Comissió de Nomenclàtor de Gràcia, que va acceptar iniciar la tramitació de la proposta de canvi de nom, que enguany es fa realitat.
Com a part dels actes preparats a la ciutat per commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano, el dijous 7 d’abril els membres del Consell faran un homenatge a Juana Fernández Cortés, membre fundadora del Consell Municipal del Poble Gitano i fundadora de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) i impulsora també de nombroses iniciatives per a la defensa dels drets del poble gitano i del seu patrimoni cultural, al cementiri de Montjuïc, on portaran una bandera gitana de flors a la seva tomba.
Entre el 2 i el 9 d’abril hi haurà punts d’informació a diferents barris de la ciutat amb l’objectiu de visibilitzar i donar a conèixer a tothom la cultura del poble gitano de Barcelona. Una cultura rica, diversa i amb uns valors que formen part de la cultura de la nostra ciutat.
Els punts d’informació, gestionats per voluntaris de diferents entitats del Consell Municipal del Poble Gitano, també s’activen com a punts de recollida d’aliments i materials de primera necessitat per enviar a Ucraïna, per contribuir a ajudar la població civil arran del conflicte bèl·lic. Les entitats que formen el Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona, en solidaritat amb el poble ucraïnès, organitzen aquesta campanya solidària i ens animen a col·laborar-hi.
Història, llengua i cultura
La celebració cada 8 d’abril del Dia Internacional del Poble Gitano té lloc en diferents països del món des de 1971 i és un reconeixement a la història, la llengua i la cultura del poble gitano.
Aquesta data recorda el 1r Congrés Mundial Romaní/Gitano, que es va celebrar a Londres el 8 d’abril de 1971, en què es va decidir la bandera i l’himne gitano i es va acordar treballar per al reconeixement des de les Nacions Unides del poble gitano.
En el 4rt Congrés Mundial Romaní, que es va celebrar el 1990 a Serock, Polònia, es va designar oficialment el 8 d’abril com el Dia Internacional del Poble Gitano, en record del 1r Congrés.
Una roda com a símbol
La bandera oficial del poble romaní que es va instituir és verda i blava, que representa el cel i el camp, amb una roda de carro vermella al centre com a símbol del camí des de l’Índia i la llibertat. L’himne gitano és el “Gelem, gelem” (Vaig caminar, vaig caminar), compost per Jarko Jovanovic.
Cada any, el 8 d’abril es fan celebracions festives i actes que organitzen diverses institucions nacionals i internacionals i també algunes associacions. És un dia festiu i de celebració, però també un dia per donar a conèixer la cultura i la història del poble gitano i reivindicar la defensa dels drets i la lluita contra la discriminació i l’antigitanisme i les situacions de desigualtat i vulnerabilitat que ha patit i pateix el poble gitano.