Esteu aquí

Commemoració de la Gran Batuda Antigitana del 1749

Acte de descoberta de faristol i conferència el proper 30 de juliol, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí.

Amb motiu d’aquesta commemoració, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats del Consell Municipal del Poble Gitano organitzen un acte amb l’objectiu de rememorar un dels episodis més foscos de la història del poble gitano.

L’acte se celebrarà el proper divendres, 30 de juliol, a partir de les 18.00 hores, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí.

Faristol commemoratiu

Durant l’acte es farà la descoberta d’un faristol en memòria dels gitanos i gitanes empresonats durant la Gran Batuda Antigitana del 30 de juliol de 1749 a Barcelona, donant compliment a la declaració institucional del Plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona, del 28 de juliol de 2020.

D’aquesta manera es commemoren els fets ocorreguts en la Gran Batuda, intent d’extermini contra el poble gitano, i es reivindica la defensa dels drets i la lluita contra la discriminació i l’antigitanisme, donant a conèixer la cultura i la història del poble gitano.

El Convent de Sant Agustí també recorda el seu passat amb la descoberta del faristol, perquè aquell estiu del 1749 va ser l’espai on van ser recloses les dones gitanes empresonades a la ciutat.

Acte presencial i telemàtic

A l’acte assistiran el president del Consell Municipal del Poble Gitano i regidor de Memòria Democràtica i del Districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, i el vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano i president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia, Ricard Valentí.

L’acte també inclou la conferència “La Gran Batuda. Baró Istardipè”, amb la projecció del curtmetratge Baró Istardipè, de Seo Cizmich, i en què intervindran l’historiador i escriptor Manuel Martínez i la psicòloga i investigadora psicosocial Patricia Caro. Tancarà l’acte Cristóbal Laso, persona de reconeguda vàlua del poble gitano.

Per assistir a aquest acte commemoratiu amb aforament limitat, cal inscriure-s’hi prèviament enviant un correu a cmpgb@bcn.cat.

Us recordem que l’ús de mascareta és obligatori i que cal respectar les mesures de seguretat i prevenció.

Telemàticament, la conferència es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Barcelona. La podeu seguir clicant aquí

Programa

18.00 h. Acte de descoberta de faristol amb la participació del president del Consell Municipal del Poble Gitano i regidor de Memòria Democràtica i del Districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa.

18.30 h. Conferència “La Gran Batuda. Baró Istardipè”, Sala Calidoscopi.

Benvinguda i presentació a càrrec de Ricard Valentí, vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano i president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia, i Jordi Rabassa, president del Consell Municipal del Poble Gitano i regidor de Memòria Democràtica i del Districte de Ciutat Vella.

18.40 h. Presentació i projecció del curtmetratge Baró Istardipè, a càrrec del seu director, Seo Cizmich.

19.00 h. Presentació dels conferenciants

19.05 h. Conferència amb Manuel Martínez, historiador i escriptor, que analitzarà el paper de la dona en la Gran Batuda.

19.25 h. Conferència amb Patricia Caro, psicòloga i investigadora psicosocial, que abordarà l’antigitanisme avui dia.

19.45 h. Precs i preguntes

19.55 h. Cloenda a càrrec de Cristóbal Laso, persona de reconeguda vàlua del poble gitano.

 

Comparteix aquest contingut