Esteu aquí

Commemoració del Dia Internacional de la Llengua Romaní

Sessió especial de cinema en romaní i col·loqui per reivindicar el reconeixement de la llengua romaní el proper 4 de novembre, a la Filmoteca de Catalunya.

Aquesta diada se celebra cada 5 de novembre amb l’objectiu de reivindicar el reconeixement de la llengua del poble gitano.

Sessió especial de cinema en romaní i col·loqui per reivindicar el reconeixement de la llengua romaní el proper 4 de novembre, a la Filmoteca de Catalunya.

Per commemorar aquest dia, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona organitzen una activitat, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, amb l’objectiu de reivindicar el reconeixement de la llengua del poble gitano.

El dissabte 4 de novembre, a les 20.00 hores, es projectarà, a la Filmoteca de Catalunya, la pel·lícula Flames of God (Flames de Déu), de Meshakai Wolf, 2011, i posteriorment es farà un col·loqui al voltant de la situació de la llengua romaní al món del cinema.

Assistiran a l’acte la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa de l’Ajuntament de Barcelona, Sara Belbeida, el vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona, Francisco Vargas, i la tècnica de Serveis Educatius de la Filmoteca de Catalunya, Júlia Betrian.

Programa

20.00 h Benvinguda i presentació a càrrec de Sara Belbeida, comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa de l’Ajuntament de Barcelona, Francisco Vargas, vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona i Júlia Betrian, de Serveis Educatius de la Filmoteca de Catalunya.

20.15 h Projecció de la pel·lícula Flames of God (Flames de Déu), de Meshakai Wolf, 2011.

21.30 h Col·loqui “La llengua romaní al món del cinema”.

Amb Pierre Chopinaud, escriptor francès, organitzador polític i traductor de literatura romaní. A més de codirigir l’ONG francesa Voix des Rroms i participar en la creació del moviment internacional “Resistència romaní”, ha publicat i fundat una organització anomenada Conatus.

I Sami Mustafa, director, productor i escriptor de documentals independents. Fundador de Romawood, director artístic del Rolling Film Festival i membre de la International Romani Film Commission.

Modera Enérida Isuf, advocada i activista romaní, migrant i musulmana.

22.15 h Precs i preguntes

22.30 h Cloenda

Sessió gratuïta. Entrades només a les taquilles de la Filmoteca.

 

Flames of God Flames de Déu

MESHAKAI WOLF, 2011. Macedònia del Nord (EUA). VOSC. 73 minuts Arxiu digital.

Convidat per la Biennal Internacional de Poesia, Muzafer Bislim, un poeta i cantautor de la comunitat gitana de Shutka (Antiga República Iugoslava de Macedònia), viatja a París amb l’esperança de vendre l’obra de la seva vida: un diccionari manuscrit de 25.000 paraules que conté algunes de les paraules més antigues i desconegudes de la llengua romaní. Però, quan es qüestiona l’autenticitat de les paraules, Bislim es veu obligat a afrontar la dolorosa perspectiva de tornar amb la seva família amb les mans buides. El viatge posa a prova la determinació de Bislim, que es retroba amb vells amics que han aconseguit escapar de les penúries de Shutka i gaudeixen de la seducció de París. Flames of God és una història de llengua i identitat als marges de la civilització occidental, que revela la visió d’un home sobre el poble gitano unit i alfabetitzat.

5 de novembre. Dia Internacional de la Llengua Romaní

El 3 de novembre de 2015, durant la Conferència General de la UNESCO, es va proclamar el 5 de novembre Dia Internacional de la Llengua Romaní.

Aquella gran notícia va ser el resultat de la reivindicació, del consens i del desig de justícia cultural que va emergir en una declaració conjunta produïda durant la celebració d’un congrés mundial organitzat a Zagreb el 5 de novembre de 2009 per Kali Sara i la Unió Romaní Internacional.

Amb la declaració del 5 de novembre com a Dia Internacional de la Llengua Romaní es protegeix un patrimoni lingüístic de la humanitat, la llengua romaní i la seva riquesa dialectal.

La romaní čhib és una llengua indoeuropea que té els orígens en el sànscrit, i actualment es calcula que hi ha prop de 14 milions de persones que la parlen als cinc continents.

Comparteix aquest contingut