Esteu aquí

Dia Internacional del Poble Gitano: 50 anys de reivindicacions

Enguany, l'acte institucional recordarà especialment l'aniversari del 1r Congrés Mundial romaní/gitano celebrat a Londres el 1971.

Enguany, a causa de la pandèmia, l’acte es farà sense públic i serà retransmès en directe pel canal de YouTube de l’Ajuntament de Barcelona. El podeu seguir clicant aquí,

8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano

Acte 50è aniversari del 1r Congrés Mundial Romaní, 8 d’abril de 1971
Lloc: Saló de Cent
Data: 8 d’abril de 2021
Hora: 18.30 h

Programa

18:30
Música de “La llista de Schindlder”
Benvinguda a càrrec de la Sra. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

18:40
Parlaments de membres del Consell Municipal del Poble Gitano (CMPG)
Sra. Maria Rubia – Exvicepresidenta del CMPG
Sr. Ricard Valentí – Vicepresident 1r del CMPG

1 minut de silenci
Música: “Adaggio”, d’Albinoni

18:50
Conferència del Sr. Juan de Dios Ramírez Heredia
Poema pel Sr. Seo Cizmich

19:10
Parlaments – Persones de reconeguda vàlua del Poble Gitano del CMPG
Sr. Mariano Fernández
Sr. Cristóbal Laso

19:20
Cloenda a càrrec de la Sra. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Himne: “Gelem-Gelem”
Foto de família

Com a part de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, el 8 d’abril la bandera gitana es penjarà del balcó de l’Ajuntament de Barcelona.

En aquest dia us animem a compartir a les xarxes les etiquetes

#8abrilSAVORENGOSASTIPEN
#8abrilSalutperaTothom

Història, llengua i cultura

La celebració cada 8 d’abril del Dia Internacional del Poble Gitano té lloc en diferents països del món des del 1971 i és un reconeixement a la història, la llengua i la cultura del poble gitano.

Aquesta data recorda el 1r Congrés Mundial romaní/gitano que es va celebrar a Londres el 8 d’abril de 1971 i en què es va decidir la bandera i l’himne gitano, i es va acordar treballar pel reconeixement des de les Nacions Unides del Poble Gitano.

En el 4rt Congrés Mundial Romaní, que es va celebrar el 1990 a Serock, Polònia, es va designar oficialment el 8 d’abril com el Dia Internacional del Poble Gitano, en record del 1r Congrés.

Una roda com a símbol

La bandera oficial del poble romaní que es va instituir és verda i blava, que representa el cel i el camp, amb una roda de carro vermella al centre com a símbol del camí des de l’Índia i la llibertat. L’himne gitano és el “Gelem, gelem” (Vaig caminar, vaig caminar), compost per Jarko Jovanovic.

Cada any, el 8 d’abril es fan celebracions festives i actes que organitzen diverses institucions nacionals i internacionals i també algunes associacions. És un dia festiu i de celebració, però també un dia per donar a conèixer la cultura i la història del poble gitano i reivindicar la defensa dels drets i la lluita contra la discriminació i l’antigitanisme i les situacions de desigualtat i vulnerabilitat que ha patit i pateix el poble gitano.

 

Comparteix aquest contingut