Esteu aquí

S’inicia la recuperació de les pintures murals de la capella Gitana de la Model

Els treballs de descoberta de les pintures, amagades sota vàries capes de pintura des del 1998, duraran aproximadament tres mesos.

El Departament de Cultura, de la mà del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), inicia l’actuació per descobrir i consolidar les pintures murals originals que Helios Gómez va fer a la capella Gitana de la Model.

El projecte es divideix en quatre fases i ara se n’inicia la segona, amb una durada aproximada de tres mesos. La primera va consistir en la realització dels estudis previs, que han confirmat l’existència de pintura mural a tota la cel·la, incloent el sostre.

La segona fase, de descoberta de les pintures, és una actuació molt dificultosa perquè les capes sobreposades són molt rígides, estan molt adherides i s’han d’eliminar mil·límetre a mil·límetre per no malmetre la pintura original. A més de la documentació habitual amb fotografia digital i mitjançant diferents tipus de radiacions abans, durant i després de la intervenció, una vegada descobertes les pintures murals també es farà una fotogrametria 3D de tot el conjunt.

En la tercera fase es restauraran les pintures murals i en la quarta fase s’elaborarà un protocol de conservació preventiva. Posteriorment, es realitzarà la museïtzació de l’espai en consonància amb la resta de l’Espai Memorial que s’ubicarà a la quarta galeria i al panòptic.

La capella Gitana és el nom amb el que es coneix la cel·la número 1 del primer pis de la quarta galeria, a l’antic corredor dels presos condemnats a mort i que cobria les funcions d’oratori. La cel·la, de 7,6 m², va ser pintada el 1950, durant una de les estades del pintor, cartellista i poeta Helios Gómez a la presó. El nom de la capella ve donat pel fet que tots els personatges, inclosa la Mare de Déu i el Nen, estan representats amb la pell fosca característica de l’ètnia gitana a la que l’artista pertanyia i que sempre va reivindicar.

Són unes pintures en homenatge als presos i a la seva patrona la Mare de Déu de la Mercè, patrona també de la ciutat de Barcelona. Aquestes pintures van ser tapades el 1998 amb diverses capes de pintures (blava-blanca), argumentant motius d’higiene. Gràcies a diversos testimonis fotogràfics antics es coneixen les composicions pictòriques a dos dels paraments de la cel·la.

Més informació

Comparteix aquest contingut