L’ocupació tanca el 17 de novembre les “Trobades d’Economia de Nou Barris”

El dijous 3 de novembre va tenir lloc la primera jornada, en què persones expertes van debatre sobre la compatibilitat entre la tecnologia i l’ètica

..
04/11/2022 - 12:59 h

El dijous 17 de novembre, l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona (c. Pintor Alsamora, 3-5) allotjarà la segona jornada de les “Trobades d’Economia de Nou Barris”. Després que el dijous 3 de novembre, la primera cita debatés sobre l’ètica i la tecnologia, aquesta vegada versarà sobre “L’ocupació”, amb dues parts diferenciades. La sessió del matí serà un espai de coneixement, d’anàlisi i de debat protagonitzada i adreçada al personal tècnic d’organismes i entitats diversos. La sessió de la tarda, en canvi, tindrà un caràcter més pràctic, formatiu i divulgatiu, ja que mostrarà eines i recursos per ajudar les persones en atur o en situació de vulnerabilitat a buscar feina mitjançant la tecnologia.

Aquí us n’adjuntem el programa i el formulari d’inscripció.

La trobada tindrà lloc una setmana després que la ciutat hagi acollit el Saló de l’Ocupació, un espai que al llarg del 9 i 10 de novembre se centrarà a oferir orientació professional i eines per a la cerca de feina, a donar a conèixer oficis, professionals i itineraris formatius, a identificar oportunitats laborals en sectors claus, i a possibilitar el contacte amb empreses i entitats que busquen incorporar personal a les seves organitzacions.

La tecnologia i l’ètica, eix de la primera jornada de les trobades

Sota el títol “La tecnologia com a vehicle per millorar la qualitat de vida de les persones“, la primera jornada de les “Trobades d’Economia de Nou Barris”, celebrada ahir dijous 3 de novembre, va abordar temes relatius a la tecnologia al servei de les empreses i de les persones.

A més de comptar amb la participació de diversos representants del món empresarial i tecnològic, en l’acte també hi van prendre part Gabriela Ramos, directora general adjunta de les Ciències Socials de la UNESCO; Jaume Collboni, primer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona; i Xavier Marcé, regidor de Nou Barris.

Per a Gabriela Ramos, és fonamental protegir els drets de les persones i, per això, “les tecnologies haurien de ser auditables i disposar d’un marc legal específic per fer-ho”. Per l’alt càrrec de la UNESCO, l’aplicació d’algoritmes està comportant discriminacions que afecten els drets humans i l’administració hauria de prendre decisions que garanteixin la protecció de les persones.

Per la seva part, Jaume Collboni va fer èmfasi en la vessant local i va afirmar que era fonamental acompanyar totes les persones “per evitar el distanciament i la fractura entre els motors de canvi i la transformació digital, i una part de la ciutadania”. Collboni va posar com a exemple el projecte ‘Connectem Barcelona’ que es fa a Nou Barris, amb un pilot que agrupa 400 famílies i que té com a objectiu valorar quin percentatge de persones tenen accessibilitat a Internet, si tenen dispositius per accedir-hi i si, finalment, disposen de les competències per treure’n profit.

Taules de debat

A la jornada hi van participar Genís Roca (Fundació Puntcat), Eduard Martin (Mobile World Capital), Cristina Villà (CCMA) José Maria Cela (BSC), Miguel Ángel Acero (Barcelona Cable Landing), Iván González (Seidor), Ferran Sáez (autor del llibre Pantallas), Marta Clua (Fundació Cercle Tecnològic de Catalunya i Basetis) i Michael Donaldson i Sònia Fuertes (Ajuntament de Barcelona).

Per a aquestes persones, els beneficis de la tecnologia ja s’està veient en sectors com la salut, l’energètic, la indústria o la comunicació i ja estan complint una funció disruptiva per la rapidesa en què s’estan desplegant i impactant en la societat.

Afirmen també que l’ètica en el camp de la tecnologia garanteix una millora social al voltant de la inclusió digital, i que cada cop és fa més necessari fer partícip a la ciutadania del missatge i aconseguir minimitzar la fractura digital.

La jornada va acabar amb la intervenció de Xavier Marcé, regidor de Nou Barris, que va destacar l’evolució de la tecnologia com a espai de canvi i transformació de la societat. “Aquestes jornades són també un posicionament tecnològic, és important estar aquí i que aquestes jornades siguin un debat”. El regidor també va afirmar que “estem en procés de revolució”, i que “és rellevant repensar en la millor voluntat per mantenir l’estat del benestar entorn les noves tecnologies”.