Més oportunitats i més competències digitals a Trinitat Nova gràcies al “Connectem Barcelona”

27/01/2022 - 14:13 h

Primer balanç del projecte pilot iniciat l’octubre i que ha beneficiat 277 persones en la lluita contra la bretxa digital

La trentena d’entitats que col·laboren i participen en “Connectem Barcelona” s’han reunit per fer balanç d’aquest projecte pilot iniciat a l’octubre a la Trinitat Nova, amb l’objectiu de reduir la bretxa digital de famílies vulnerables.

Les valoracions preliminars dels agents TIC, que han fet acompanyament en la fase de desplegament del projecte, indiquen que s’estan complint els objectius inicials: donar més oportunitats a les persones beneficiàries per a l’accés a les TIC i millorar les seves competències digitals i el desenvolupament de l’autonomia personal en els entorns digitals.

El primer trimestre es tanca amb 277 persones beneficiàries que han rebut els materials i ja disposen d’un ordinador portàtil de qualitat i de la connectivitat adequada. El càlcul del valor econòmic d’aquests donatius és de 283.674,47 euros, en espera de la segona fase d’entregues a col·lectius més específics.

L’equip d’agents TIC, contractats per BIT Habitat, han tingut una presència permanent i diària al casal del barri, al Punt Òmnia i a l’Institut Escola Trinitat Nova, i han fet un acompanyament proactiu i continuat en el cas del grup experimental de prop de noranta persones beneficiàries. La tasca principal ha estat la resolució de dubtes i necessitats i d’aspectes específics de l’ús dels dispositius o d’Internet.

Ara comença una nova fase del projecte en què es desplegaran els programes i les accions formatives que tindran lloc durant tot el curs, i que se centren principalment en els recursos que ofereix Barcelona Activa i també en els que puguin oferir les entitats i empreses col·laboradores i voluntàries del projecte.

Perfil de les persones participants

Entre les persones beneficiàries, el 76% són dones: el 29 % ha nascut a Espanya, mentre que el 71% ha nascut en algun país estranger, amb una gran diversitat pel que fa als països d’origen.

Un 32% té estudis primaris com a màxim nivell educatiu i un 33% té estudis secundaris. La majoria de les persones participants estan en situació d’atur (51%), i el 91% treballa o ha treballat en el sector dels serveis.

Pel que fa al perfil digital de les persones beneficiàries, el 76% disposa d’Internet a casa però un 24% queda al marge de la connectivitat. Per tant, es tracta d’un perfil que té un accés relativament limitat a Internet malgrat tenir dades mòbils al telèfon (un 88%).

Aspectes valorats pels agents TIC

Destaca la satisfacció de les persones beneficiàries, que s’han mostrat interessades i motivades en el programa, i els aspectes valorats més positivament són la provisió de connectivitat i dispositius i l’acompanyament formatiu.

També ha destacat el fet que el procés d’acompanyament i capacitació digital ha suposat una oportunitat per treballar aspectes de suport personal, emocional i social que van més enllà de la qüestió digital.

L’oficina tècnica fa ara un seguiment quantitatiu del “Connectem Barcelona”. Els resultats del projecte permetran definir i quantificar polítiques digitals per a l’eliminació de la bretxa digital a tota la ciutat i per afavorir una transició digital justa.