El Círculo de Bellas Artes de Madrid exposa ’Colita. Antifémina’

05/03/2024 - 09:38

Exposicions.. Organitzada per una associació feminista que destaca la situació de les dones marginades durant la dictadura franquista.

“La dona és un ésser marginat, tant si es fa monja com si es fa prostituta", escrivia Maria Aurelia Capmany al costat d’un dels retrats de Colita recollits a “Antifémina”’.

L’exposició “Colita. Antifémina”, a la Sala Goya del Círculo de Bellas Artes de Madrid, recupera el llibre Antifémina, reeditat l’any 2021 per l’editorial Terranova i l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta exposició pòstuma serà vigent fins al 5 de maig de 2024 i celebra el 46è aniversari del llibre creat per Colita (Isabel Steva Hernández) i Maria Aurèlia Capmany durant la Transició espanyola. Considerada com la primera obra fotogràfica obertament feminista, va ser retirada ràpidament del mercat el 1977, però es va convertir en un llibre de culte crític i reivindicatiu. L’exposició destaca el valor del llibre i reivindica dues dones intel·lectuals i valentes que van lluitar per dignificar el paper de la dona en una època masclista.

La mostra ofereix un recorregut per “Antifémina” amb Pandora Mirabilia, una associació feminista que destaca la situació de les dones marginades durant la dictadura. A través de visites guiades, es rescaten les “anti-dones”, antítesi de la dona ideal durant el règim franquista, relegada al paper de “casa, cuina i calceta”, i també es remarca la importància del llibre i la valentia de Colita i Maria Aurèlia Capmany en la seva lluita pel feminisme.

“I això que veurem no és més que el contacte amb la realitat i res no hi ha més estimulant, més corrosiu, més revolucionari que la realitat” (Maria Aurèlia Capmany).

Restauració dels negatius originals

La visita a l’exposició té una durada d’1 hora i és comissariada per Francesc Polop. Anys més tard, Colita i el mateix Polop, director del seu arxiu, van recuperar el projecte localitzant i restaurant els negatius originals. L’organització és a càrrec de La Fàbrica i el Círculo de Belles Artes, amb la col·laboració de l’Arxiu Colita. Els preus d’entrada són de 5,5 € per a l’entrada normal, 4 € per a l’entrada reduïda i gratuïta per als socis. L’horari de l’exposició és de dimarts a diumenge, d’11.00 a 14.00 h i de 17.00 a 21.00 h, amb tancament els dilluns.