L’Espai Consum Responsable és el nou equipament de ciutat que pretén estendre una nova cultura del consum, més conscient i compromesa a incidir de manera positiva en les persones i el medi ambient.

Per aquest motiu, durant tot l'any, des de l'espai s'informa i s'assessora a les persones usuàries sobre les alternatives de consum existents i s'organitzen tota mena d'activitats per donar a conèixer altres maneres de consumir.

També destaca el seu paper com a punt de trobada entre experiències i agents del consum per promoure els seus vincles amb el consum responsable. Des de l’Espai Consum Responsable fomentem el treball en xarxa entre els diversos agents vinculats al consum: ciutadania, entitats i empreses, centres educatius, serveis i equipaments de la ciutat de Barcelona, comerços i tota persona o organització interessada en les alternatives al consum.

Està situat al Palau Foronda, a la Ronda de Sant Pau 43-45, on conviu i s’enriqueix amb l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC), que ofereix serveis d’informació i tramitació de reclamacions sobre temes de consum.

Si vols conèixer i participar en altres maneres de consumir, contacta amb nosaltres a espaiconsumresponsable@bcn.cat

 

 

Què us ofereix aquest equipament

T'animem a descobrir aquest nou equipament, a participar-hi i a omplir-lo de vida!

 

Xerrades, tallers i exposicions

Consulta les activitats sobre consum responsable que organitzen durant tot l'any l’Espai Consum Responsable i entitats del sector i participa-hi. Per assistir-hi, cal fer-ho a través del formulari.

Si estàs interessat a organitzar activitats, et pots posar en contacte amb nosaltres directament a l'adreça electrònica espaiconsumresponsable@bcn.cat.

Punt d’informació en Consum Responsable (NOU)

Fer un consum responsable no sempre és fàcil... però ara, ho és una mica més! El Punt d’informació en Consum Responsable és un nou servei especialitzat i personalitzat adreçat a la ciutadania, entitats i empreses, que té com a objectiu resoldre dubtes i trobar recursos per fer un consum responsable: amb criteri, sostenible i transformador. Entre d'altres, podràs consultar revistes especialitzades, fullets i propostes de les diferents activitats que es duen a terme a les sales de l'Espai Consum Responsable. 

Com funciona?

T’hi esperem per a resoldre els dubtes i les preguntes que tinguis i acompanyar-te en els teus projectes. Escriu-nos a espaiconsumresponsable@bcn.cat per fer les teves consultes o demanar cita prèvia.

Cessió d’espais

Les entitats, els grups de persones consumidores, els serveis municipals i els agents de consum que ho sol·licitin tenen a la seva disposició i gratuïtament dues sales on dur a terme actes i activitats que vulguin organitzar vinculades amb el consum responsable. Les activitats poden ser de caràcter intern o obertes al públic; en aquest últim cas també oferim suport en la difusió.

Espais disponibles:

  • Sala Polivalent: capacitat per a 60 persones. De dilluns a divendres de 15.00 h a 21.00 h
  • Aula: capacitat per a 25 persones. De dilluns a divendres de 9.00 h a 21.00 h

La cessió d’espai no té cost econòmic, però demanem que les entitats proposin un retorn social per l’ús de l’espai i en funció de les capacitats i recursos de cada una. El retorn social pot ser participar o oferir una activitat oberta, fer un assessorament, cedir una exposició, un recurs, etc.

L’agenda de l’Espai Consum Responsable

Data/Hora
Títol
Organitza
On
15 de maig al matí

[PIM] Punt Informatiu Mòbil del Consum Responsable a La Primavera Verda del Coll

Durant la Primavera Verda del barri del Coll habilitarem un Punt Informatiu Mòbil per a ajudar a visibilitzar el petit comerç del barri i les alternatives de consum conscient que les ciutadanes poden trobar a la ciutat. A més, convidarem a (des)vestint aliments, que ens acompanyaran amb un conte sobre l’alimentació sostenible, un joc de cartes per fer que la canalla també gaudeixi de la festa i alguna dinàmica per experimentar i entendre l’impacte ambiental que suposa l’actual sistema alimentari.
Organitza:
Espai Consum Responsable amb el Centre Cívic El Coll-La Bruguera (dins el cicle La Primavera Verda). Col·labora (des)vestint aliments.
On:
Parc de la Creueta del Coll (passeig de la Mare de Déu del Coll, 77)
19 de maig de 17.30 h a 19.00 h

[Presentació de llibre] Cooperativisme i Agroecologia a Barcelona: vine a conèixer les cooperatives de consum de la ciutat!

Coneixes les cooperatives i agrupacions de consum del teu barri? T’agradaria saber com s’organitzen i articulen els grups de consum de la ciutat? En aquesta activitat ens acompanyen algunes de les persones que han participat en l’edició de l’assaig “Cooperativisme i Agroecologia a Barcelona. 25 anys: 1993-2018” per explicar-nos com va anar el procés i quines conclusions se’n van extreure després d’entrevistar a diverses cooperatives de la ciutat. Un cop acabada la presentació, ciutadania i membres de les agrupacions de consum agroecològic tindrem una estona per treballar conjuntament com ampliar el consum de productes ecològics, transformadors i de proximitat.
Organitza:
Espai Consum Responsable amb la XEAB (dins el cicle "Suma't a l'Alimentació Sostenible"). Col·labora (des)vestint aliments i l'Aresta Cooperativa.
On:
Online per la plataforma Zoom. S'enviarà enllaç a les persones inscrites.
19 de maig a les 18.30

Barcelona, és possible la sobirania alimentària?

És possible aturar la inèrcia de l’actual sistema agroindustrial? Amb quins costos? Per quines vies? I, el que és més important, és factible assolir la plena sobirania alimentària al nostre país? Amb Clara Griera, Gustavo Duch i Noies Ramaderes.
Organitza:
Espai Consum Responsable amb Can Calopa
On:
Can Calopa
26 de maig a la tarda

[Ruta/Xerrada] Ruta de les plantes oblidades

Reprogramem aquesta ruta pels entorns de l’Aula  Ambiental del Bosc Turull, de la mà del col·lectiu Eixarcolant. En aquesta ruta, Eixarcolant ens mostrarà quines són aquelles plantes silvestres comestibles que hem anat oblidant al llarg del temps. I és que a la dieta mediterrània sempre hem aprofitat els sabors que ens ofereix l’entorn, però poc a poc i amb l’entrada de l’alimentació globalitzada hem anat oblidant espècies i varietats de creixement silvestre que ens aporten nutrients i sabors espectaculars!
Organitza:
Espai Consum Responsable amb l'Aula Ambiental del Bosc Turull. A càrrec del col·lectiu Eixarcolant.
On:
Aula Ambiental Bosc Turull (passeig de Turull, 2)
29 de maig, al matí

[Taller/Xerrada] Potenciar la productivitat dels horts urbans

Realitzarem una activitat per mostrar diferents tècniques de producció d’adobs orgànics, com combinar-les per trobar les millors aplicacions, i quines metodologies podem fer servir per aplicar a la terra en cada fase de recuperació de sòls o producció agrària també a terrats, balcons i horts verticals.
Organitza:
Espai Consum Responsable amb Carbón Vivo. Coorganitza Carbón Vivo (dins de les 48 h d’Agricultura Urbana). Col·labora Green City Lab, Abono km0 i Espai Ambiental Cooperativa.
On:
Green City Lab (Akasha Hub) (carrer de la Verneda, 35)
10 juny a les 18.30h

Barcelona, capital metropolitana o capital agropolitana?

Carles Llop i Vicente Guallart parlaran sobre urbanisme, model agroecològic i sostenibilitat en el context actual. Pot la urbanitat conviure amb la ruralitat? Com? L’alimentació ha definit no només les ciutats sinó també els paisatges que les abasten de productes al llarg dels segles. Avui, però, la comercialització i la distribució, els hàbits de consum, el malbaratament alimentari i energètic, l’impacte ambiental, la nutrició i la salut condicionen la naturalesa de les grans metròpolis, exigint-los canvis que van més enllà de la mera producció d’aliments.
Organitza:
Espai Consum Responsable amb Can Calopa
On:
Masia Can Calopa de Dalt
8 juliol a les 18.30h

Barcelona, un referent agroturístic?

Maria Nicolau i Ernest Cañada parlaran sobre gastronomia, patrimoni i altres turismes. Lluny de la massificació i models nascuts en la segona meitat del segle XX, avui en dia sorgeixen alternatives per a un turisme social i comunitari, responsable i allunyat de les dinàmiques dels grans Tour operadors. I és aquí on la gastronomia i el patrimoni culinari poden ser decisius en la construcció d’una nova oferta i, en definitiva, d’un model més beneficiós per al territori.
Organitza:
Espai Consum Responsable amb Can Calopa
On:
Masia Can Calopa de Dalt
30 setembre a les 18.30h

Barcelona, cap a on ens porta el futur?

Álvaro Porro, Pau Moragas i Anaïs Sastre debatran sobre alimentació sostenible, governances i reptes comunitaris. Com a signant del Pacte de Milà, la ciutat de Barcelona s’ha compromès a impulsar polítiques que afavoreixin sistemes agroalimentaris més justos, sostenibles i responsables ambientalment i climàtica. Alhora, i des del territori, han sorgit iniciatives que també treballen a petita escala en aquest sentit. I perquè aquestes resolucions no quedin en paper mullat cal un lideratge compartit que involucri el conjunt de la ciutadania. Poden les administracions liderar un canvi que avanci cap a la plena sobirania alimentària? Ho volen? Com es materialitzen aquests compromisos?
Organitza:
Espai Consum Responsable amb Can Calopa
On:
Masia Can Calopa de Dalt
Si vols conèixer les darreres notícies, xerrades, activitats o convocatòries d’interès de l’economia social i solidària a Barcelona subscriu-te al butlletí mensual i rebràs tota la informació periòdicament.