100 anys de revolta educativa a Barcelona
El projecte "100 anys de revolta educativa a Barcelona" posa en valor la memòria històrica educativa de la nostra ciutat, caracteritzada pels projectes educatius innovadors i transformadors.
Es planteja com un recurs audiovisual al servei de les comunitats educatives que vulguin treballar la memòria històrica i democràtica de l'educació a Barcelona.
Aquest projecte neix a partir del documental "L’Hora dels Infants. Colònies i escoles a l’aire lliure, la revolta educativa a Catalunya", dirigit pel periodista Eduard Miguel i el mestre i historiador Martí Boneta, que es va estrenar a Televisió de Catalunya el 9 de juny de 2022 i que repassava tres fites educatives del primer terç del segle XX: les colònies escolars, les colònies permanents i les escoles a l’aire lliure.
Com a complement del documental s'han creat tres peces audiovisuals que reforcen el coneixement històric de l’obra de l’Ajuntament de Barcelona en la renovació pedagògica des de fa més de cent anys.
Es destaca, d'una banda la creació d'escoles municipals amb mètodes pedagògics innovadors (moltes d'elles segueixen vigents en l'actualitat); d'altra banda s'analitzen algunes d’aquestes experiències concretes amb una lectura actual. Les tres peces recullen
- -la força transformadora de l'educació i la cultura
- -la importància de l'entorn escolar
- -la importància del disseny arquitectònic dels equipaments per generar espais educadors.
"100 anys de revolta educativa a Barcelona" recull l' ànima educativa i educadora de la nostra ciutat, una ciutat que des de principis de segle va apostar per una educació de qualitat, equitativa, que generés oportunitats per a tothom i situant en el centre a les persones, a l'escola permeable amb l'entorn i a l'espai públic com a generador d'experiències vivencials i d'aprenentatge.