Es consolida amb èxit el projecte de l’APS/SC “Descobreix la diversitat de creences al teu entorn”

El dilluns 10 de juny ha tingut lloc la cloenda de la segona edició de l'APS/SC “Descobreix la diversitat de creences al teu entorn”, al Centre Cívic Besòs-Maresme. Després de l’èxit i l’entusiasme de la primera edició, aquesta segona edició l’ha dut a terme, per segon any consecutiu, l’alumnat de 3r d’ESO de l'Escola Sagrat Cor Besòs en col·laboració amb l'Oficina d'Afers Religiosos. En l'acte hi ha assistit l'alumnat que ha participat en el projecte, algunes de les comunitats religioses que han estat visitades i entrevistades, així com persones del món educatiu i del districte de Sant Martí.

..
02/07/2024 - 11:31 h

Els centres educatius són un reflex de la societat i les dinàmiques culturals i de convivència que es donen a escala global i que també es viuen a l’interior de les aules. Així, les creences i les pràctiques religioses de l’alumnat i les seves famílies es fan presents en la vida de l’escola, i cal trobar-ne l’encaix en un context de no-discriminació i de respecte per totes les opcions de consciència. Conscients d’aquest fet, l’Oficina d’Afers Religiosos va crear, el 2022, el projecte d’aprenentatge servei i servei comunitari “Descobreix la diversitat de creences al teu entorn”, per la necessitat de facilitar el coneixement i reconeixement d’aquesta pluralitat religiosa present a la ciutat. Aquest projecte pretén generar espais de formació, participació i diàleg entre les diverses creences i la ciutadania d’una manera territorialitzada, tenint en compte les especificitats de cada barri. Alhora, aquest projecte té la voluntat de trencar estereotips negatius al voltant de les diverses tradicions religioses i de consciència. Com diu la Lídia, una de les alumnes participants en el projecte d’enguany, aquesta activitat “ens ha ajudat a conèixer-nos, reconèixer-nos i respectar-nos, i ens ha fet més forts com a grup”.

Després de fer visites a centres de culte, entrevistes a persones d’aquests centres i crear una dinàmica (maleta pedagògica), el projecte dut a terme per l’alumnat de 3r d’ESO de l’Escola Sagrat Cor Besòs, ha tancat amb un acte de cloenda per reunir totes les parts implicades i compartir els resultats del procés. Dilluns, 10 de juny, ha tingut lloc la cloenda de l’APS/SC al Centre Cívic Besòs-Maresme, amb l’assistència de tot l’alumnat participant, el professorat i algunes de les persones representants de les comunitats i entitats religioses i espirituals entrevistades per a l’elaboració de la maleta pedagògica, com Marga Echezarreta, del Centre Budista Nagarjuna, Jorge Burdman, de la Comunitat Israelita de Barcelona, Mario Condón, de l’Associació per a la Consciència de Krishna i Josep Morell, de Testimonis Cristians de Jehovà. També s’ha pogut gaudir de les paraules i les reflexions de persones referents al territori de l’Ajuntament de Barcelona i del Consorci d’Educació, com Robert Hernández, tècnic d’Interculturalitat del Besòs-Maresme i Francesc Vila, coordinador dels equips de LIC (Llengua i Cohesió Social), respectivament. Tots dos han participat, juntament amb dos representants de l’alumnat i un representant de les comunitats religioses, en una taula rodona en la qual s’ha tractat la importància del respecte al dret a la llibertat religiosa i la gestió de la diversitat religiosa en l’àmbit educatiu per millorar la cohesió social dins i fora de les aules. Igualment, en aquest acte l’escola va presentar un vídeo protagonitzat per l’alumnat, en el qual han explicat quins eren els coneixements previs a l’inici del projecte, quin i com ha estat el procés d’aprenentatge durant el projecte i, finalment, què han après un cop acabat. Després d’aquesta taula rodona tan interessant, l’alumnat que ha participat en el projecte d’APS/SC ha fet la dinamització del joc de la maleta pedagògica amb alguns/es alumnes de 6è de primària de la mateixa escola, per mostrar a les persones assistents la feina feta durant el curs i el resultat del projecte. L’acte de cloenda ha acabat amb unes paraules d’agraïment de la consellera del Districte de Sant Martí, Inmaculada Bajo de la Fuente, que ha destacat “la importància del jovent com a subjecte de les actuacions municipals”.

Aquest projecte s’ha consolidat i ha estat un èxit tant per a l’alumnat com per al professorat de l’escola i, en general, per a tota la comunitat educativa. L’alumnat, en aquest acte de cloenda, ha pogut transmetre i aportar el coneixement que ha adquirit al llarg de l’activitat, la relació tan propera que ha teixit amb els referents de les comunitats participants i el territori, i compartir els resultats del procés. Com diu Hamza, alumne de l’escola, “l’experiència ha servit perquè, en comptes de burlar-nos-en, ens posem als peus de l’altre”. Les comunitats religioses participants també han manifestat i agraït el reconeixement i la visibilitat de la diversitat religiosa, que aquest projecte té com a objectiu, i la seva contribució a normalitzar el fet religiós en l’àmbit educatiu. És per tot això que aquest projecte d’APS/SC tindrà continuïtat el curs vinent, 2024-2025, amb la voluntat i el repte d’arribar també als centres educatius públics.

Conscients de la necessitat de donar eines a l’alumnat i a l’equip docent per treballar la pluralitat religiosa a les aules i a la societat en general, l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), al llarg dels anys, ha anat treballant i consolidant diferents projectes, materials i propostes en l’àmbit educatiu que podeu consultar AQUÍ.

Galeria d’imatges de la cloenda de l’APS/SC.