Dia Internacional de la Ciutat Educadora 2024
Com cada any, arriba la celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, que enguany es realitzarà el 9 de desembre de 2024. Aquest any el lema escollit, conjuntament amb altres ciutats de tot el món, és La Ciutat Educadora, laboratori d’aprenentatges, ciutadania i transformació social.
Coincidint amb la celebració a la ciutat al Fòrum UNESCO ‘Aliances contra el Racisme i les discriminacions’, l’activitat se centrarà en propostes per avançar en la lluita contra el racisme des de la ciutat educadora.
Aquesta activitat forma part de l’agenda paral·lela del Fòrum UNESCO ‘Aliances contra el Racisme i les discriminacions’ i s’organitza en col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i la UNESCO, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
PROGRAMA
- 16:00h. Obertura de portes. Visita exposició.
- 16:30h. Inauguració institucional.
Lectura de la Declaració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora. - 16:50h. Conferència Angélica Dass.
- 17:20h. Debat amb el públic assistent.
- 17:45h. Tancament de l'acte.
- 18:00h. Foto de grup.
Presenta i modera: Marta Ballesta, periodista cultural
Conferència-debat: Un dia amb l’artista i activista Angélica Dass. Accions antiracistes a la ciutat educadora
9 de desembre, a les 16.30h
Sala d’actes del Museu de les Ciències Naturals de Barcelona (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, Barcelona)
Com a inspiradora conferenciant, Angélica Dass s'endinsarà en el concepte de «Artivisme», l'espai on l'art es converteix en una potent eina per a provocar el canvi social. Es debatrà al voltant d’eines, com la fotografia i l’art, al servei de la reflexió i el canvi social a la ciutat educadora. Hi haurà un espai per compartir reflexions del públic entorn la potència de l’educació per transformar i promoure mirades antiracistes i posar en valor les diversitats.
L’artista Angélica Dass és una guardonada fotògrafa nascuda al Brasil i resident a Espanya. L’Angélica Dass combina la fotografia amb la investigació sociològica i la participació pública a la defensa global dels drets humans.
És la creadora de l'internacionalment aclamat projecte Humanae, una col·lecció de retrats en procés que revelen la diversitat en la bellesa del color humà i que s’erigeix en un gran testimoni antiracista.
La seva obra s’ha exposat a nombroses ciutats d’arreu del món i també s’ha treballat a aules escolars com a eina de lluita contra el racisme a les escoles. El 2021 va publicar el fotollibre infantil The Colors We Share amb Aperture, amb qui també va produir una guia educativa que s’utilitza a totes les escoles públiques de Nova York.
Copyright: Bret Hartman
Exposició Humanae
Des del 9 de desembre a la tarda i fins al dia 11 de desembre
Plaça Leonardo da Vinci (entre el Museu de les Ciències Naturals de Barcelona i el CCIB).
Visita gratuïta
Humanæ és un treball fotogràfic en procés de l’artista Angélica Dass, una reflexió inusualment directa sobre el color de la pell, que intenta documentar els veritables colors de la humanitat en lloc de les falses etiquetes “blanc”, “vermell”, “negre” i “groc” associades a la raça.
És un projecte en evolució constant que busca demostrar que el que defineix l’ésser humà és la ineludible singularitat i, per tant, la diversitat.
El fons de cada retrat està tenyit amb un to de color idèntic a una mostra d’11×11 píxels presa del nas de cada subjecte i emparellada amb la paleta industrial Pantone®, que en la seva neutralitat posa en dubte les contradiccions i els estereotips relacionats amb la qüestió racial.
PANTONE® i altres marques comercials de Pantone son propietat de, i s’utilitzen amb el permís per escrit de, Pantone LLC. La identificació de colors Pantone serà utilitzada únicament amb fins artístics i no es destinaran a complir altres tipus d’especificació. Tots els drets reservats.