Mòdul 5

5. Evita el sobreendeutament

Contraure un deute és molt més fàcil i ràpid que tornar-lo.

5.1 L’endeutament

L’endeutament és un instrument que et proporciona uns diners que no tens, i que després disposes d’uns mesos o anys per tornar a qui te’ls ha deixat pagant a canvi uns interessos. El tipus d’interès és el preu que pagues pels diners que t’han deixat.

En quins moments de la vida t’endeutes?

En qualsevol dels dos casos has d’estar molt alerta. Abans de demanar d’endeutar-te amb un crèdit, segueix les següents passes:
La millor prevenció per evitar situacions d’excés d’endeutament és seguir amb rigor aquestes passes. Al mateix temps, no deixis d’estudiar en detall el teu pressupost personal o familiar, amb l’objectiu d’identificar possibles despeses prescindibles que podries retallar i que et proporcionarien el coixí necessari per fer front a futures despeses necessàries.
CARREGANT

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

5.2 El sobreendeutament

La problemàtica del sobreendeutament sorgeix quan una persona o família porta un temps sense poder pagar els seus deutes. Les causes d’aquestes situacions són diverses. En molts casos coincideixen la caiguda d’ingressos per desocupació o malaltia, amb un excés de deutes.

Quan portes un temps en aquesta situació, les coses poden anar a pitjor, per l’acumulació continuada de quotes impagades i recàrrecs per impagament. Un efecte bola de neu del qual pot resultar molt difícil escapar-se.

Per això, si pateixes sobreendeutament, es recomana seguir les següents passes:

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

Comprar a crèdit pot ser una trampa. En el moment de fer la compra potser no paguis res, però pagaràs una quota mensual durant uns quants mesos (o anys) que augmentarà les teves despeses, reduirà la teva capacitat d’estalvi i la teva economia personal i familiar ho notarà negativament. Procura no endeutar-te per comprar coses que no siguin realment necessàries.

Exercici 5. Endeutats/ades

Per evitar el sobreendeutament cal saber distingir entre endeutament raonable i endeutament perillós. En aquest exercici es presenten diversos casos en els quals unes persones amb unes circumstàncies determinades han de prendre una decisió de consum que pot comportar un endeutament, i tu els has d’ajudar a escollir.

Llegeix les exemples següents, on es planteja la compra d’un bé o servei, les opcions de pagament i les circumstàncies de les persones consumidores. Llegeix tota la informació atentament. Hauràs d’escollir un dels mètodes de pagament.

CARREGANT
CARREGANT
Scroll to Top