L'antic Parc de Bombers del Poble-sec és l'únic parc històric que es conserva a Barcelona. Es va edificar per a l'Exposició Universal del 1929 i va ser un edifici pioner: el primer que es va planificar per complir les exigències del seu ús i que es va adaptar a les noves necessitats del servei.
Nou espai museístic a la muntanya de Montjuïc
Les obres d’adequació de l’edifici es van iniciar el novembre del 2014 i van suposar una inversió de 3,2 milions d’euros, 2,4 milions dels quals corresponen a l’obra de reforma i de rehabilitació, i 800.000 euros al projecte museogràfic.
L’antic Parc de Bombers disposava de dues plantes i estava construït amb les tècniques pròpies de l’època: estructura vertical de murs massissos de maó i estructura horitzontal metàl·lica. El projecte va suposar la seva rehabilitació integral i la revaloració dels elements més característics, el pati d’útils i la torre de pràctiques, així com la construcció, a l’interior, d’un nou cos de quatre plantes amb estructura metàl·lica.
La intervenció cercava aconseguir la màxima transparència entre els diversos espais expositius, utilitzant majoritàriament el vidre en el nou cos i amb noves obertures als murs interiors. D’aquesta manera, tot l’edifici s’integra en un recorregut de visita continu que, a més, per primer cop des que es va construir, fa accessibles les cobertes per a ús públic. Un cop reformat, la superfície construïda de l’edifici és de 1.433 metres quadrats.
El Parc de Bombers més veterà del país
L’antic Parc de Bombers del Poble-sec, sobre el qual es materialitza el Parc de la Prevenció, el va dissenyar l’arquitecte Emilio Gutiérrez, i es va edificar per a l’Exposició Internacional de l’any 1929. El Parc de Bombers va ser un edifici pioner: el primer que es va planificar per satisfer les necessitats del seu ús i que es va adaptar a les noves necessitats del servei. És el Parc de Bombers més veterà que es conserva a l’Estat i l’únic parc històric que es conserva a Barcelona.
Les instal·lacions van deixar de funcionar com a parc l’any 2000 i va quedar buit. L’any 2003 es van utilitzar com a seu per organitzar els Jocs Mundials de Policies i Bombers. Posteriorment, l’any 2005, l’edifici es va cedir de manera provisional al Cos Nacional de Policia per a oficines i dependències fins el 2013, en què l’Ajuntament de Barcelona el va recuperar amb la intenció de convertir-lo en el Parc de la Prevenció.
L’Espai Bombers - Parc de la Prevenció, guardonat als Premis Catalunya Construcció 2017
L’edifici va rebre el premi ex aequo d’intervenció en edificació existent. El jurat de la catorzena edició va atorgar el premi a la cerimònia de lliurament, en el marc de la “Nit de la construcció” organitzada pel Col·legi d’Aparelladors de Barcelona.
L’estudi Roldán+Berengué, amb l’equip format per Miquel Roldán, Mercè Berengué i Enric Peña, va centrar la idea en la rehabilitació integral, conservació i adequació dels elements més importants de l’antic parc de bombers del carrer de Lleida. El jurat va valorar molt positivament el projecte d’una obra capaç d’oferir un nou ús i una nova vida amb un resultat que és senzill només en aparença. L’espai mostra més amplitud i transparència, ja que se separen les zones d’exposició de les destinades a oficines i altres serveis. La transparència es potencia per la façana de vidre convertida en un aparador dels continguts museístics. L’edifici, a més de conservar el caràcter històric, també inclou les quatre barres per on lliscaven els bombers en èpoques anteriors.