L’esdeveniment manté els 23 espais guarnits de l’any passat i les comissions veïnals resisteixen malgrat l’impacte de la pandèmia.
Torna un any més la Festa Major de Gràcia, una gran trobada social i cultural que és possible gràcies a la implicació de les comissions de festes de veïns i veïnes, que es durà a terme entre els dies 15 i 21 d’agost. L’edició d’enguany es va presentar dimarts 25 de juliol per la regidora del districte de Gràcia, Laia Bonet, juntament amb la presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, Lina López.
Els pregoners d’aquesta edició són dos futbolistes del Club Esportiu Europa, situat a la Vila de Gràcia: Andrea Porta i Àlex Cano. Porta ha estat la capitana de l’equip femení fins aquesta temporada, després de vint-i-set anys, i Cano és l’actual capità de l’equip masculí. La lectura del pregó donarà tret de sortida a la setmana gracienca i es farà el 14 d’agost a la plaça de la Vila de Gràcia a les 19 h.
Programació i cultura popular
A banda dels 23 espais guarnits que són l’essència de la festa, s’oferiran altres localitzacions del barri de Gràcia que tindran un gran protagonisme. La plaça Joanic es convertirà en un escenari amb un ampli ventall de propostes d’arts escèniques; la plaça Manuel Torrente esdevindrà un indret gastronòmic, “Tasta Gràcia”, organitzat per l’entitat El Cargol Graciós; la plaça del Sol es transformarà en la Plaça del Folk, un lloc de música gestionat pel Centre Artesà Tradicionàrius; i, finalment, la plaça de les Dones del 36, serà un espai municipal amb programació relacionada amb la consciència feminista i la lluita contra els estereotips de gènere.
La cultura popular hi serà present, amb la cercavila del 15 d’agost, diades castelleres el 18 i 19 d’agost i el correfoc del dia 21. A més a més, durant la celebració, es donarà a conèixer el Bou de Gràcia, una nova peça de la imatgeria festival de la vila que es presentarà el 15 d’agost a la plaça de la Vila. La figura ha estat feta pel taller del Drac Petit i serà portada de la colla de l’Àliga de Gràcia.
Una nova iniciativa: els reconeixements
La Fundació Festa Major de Gràcia i el districte de Gràcia han iniciat un procés de reconeixements de cara als festers i les festeres que han fet possible al llarg de les generacions l’organització de les festes. Aquesta proposta preveu la col·locació de plaques als carrers i places on hi ha hagut registre d’activitat festera i associativa des de fa més de 100 anys. A causa de l’elevat volum de noms, a cada edició de festa major s’instal·laran dues plaques. Aquest any, l’homenatge es farà el 16 d’agost per a les comissions de Verdi i Mozart, de les quals es té registre festiu des del 1862 i 1907 respectivament.
Una celebració per a tothom
Una característica identitària de la Festa Major de Gràcia és la voluntat de mantenir uns valors per tal que tot el públic pugui gaudir de la celebració i, en conseqüència, s’ha fet una programació inclusiva i transversal. Així doncs, la Fundació de la Festa Major de Gràcia impulsa un pla econòmic per ajudar a les comissions a programar activitats que visibilitzin els valors de l’entitat. Per tant, s’han marcat cinc línies a seguir: feminismes i erradicació dels estereotips de gènere, visibilitat LGTBIQ+, inclusió de tots els públics, antiracista i sostenible. Per primera vegada, l’esdeveniment se suma a un Acte Multiconfessional per obrir la participació en la festa de totes les creences presents a la Vila de Gràcia.
Per tal que l’esdeveniment sigui un espai segur en contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques, hi haurà una xarxa de punts liles i tres parelles d’informadores itinerants per oferir assessorament en cas d’agressió. També, s’estableixen tres itineraris segurs per prevenir qualsevol mena de conducta delictiva que atempti contra la llibertat sexual, dissenyats per la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra.
Quant a la sostenibilitat, s’aposta per reduir l’impacte al medi ambient i, per això, hi haurà gots reutilitzables i samarretes orgàniques (i sense embolcall). A més, ha augmentat el nombre de comissions, de 5 a 12, que reciclaran la totalitat del seu guarnit quan acabi la celebració.