L’Espai Bombers se suma a l’Open House Barcelona 2020

Dc, 21/10/2020 - 15:26

Seguretat i prevenció. L’espai oferirà visites guiades gratuïtes el diumenge 25 d’octubre.

L’antic Parc de Bombers del Poble-sec es va aixecar per a l’Exposició Internacional del 1929 i l’any 2016 es va reconvertir en un nou equipament que va ser guardonat als premis Catalunya Construcció 2017. Actualment és la seu de l’Espai Bombers, un centre formatiu, divulgatiu i expositiu dedicat a la prevenció i la seguretat.

Un any més l’Espai Bombers forma part de la programació de l’Open House Barcelona i els dies 24 i 25 d’octubre l’edifici es podrà tornar a visitar de manera gratuïta.

  • El dissabte 24 hi haurà portes obertes durant l’horari habitual, d’11.00 a 15.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores.
  • El diumenge 25 s’oferiran visites guiades gratuïtes de 10.00 a 19.00 hores: les faran els guies voluntaris de l’Open House (part arquitectònica) amb el suport del personal del centre (part funcional i filosofia de l’espai). Les visites tindran una durada aproximada d’entre 30 i 40 minuts.

Per complementar les mesures generals, l’associació de l’Open House ha preparat un protocol per garantir la seguretat de tots els assistents, voluntaris i personal dels espais.

L’antic Parc de Bombers del Poble-sec és l’únic parc històric que es conserva a Barcelona. Es va edificar per a l’Exposició Universal del 1929 i va ser un edifici pioner: el primer que es va planificar per complir les exigències d’ús i que es va adaptar a les noves necessitats del servei.

L’antic parc de bombers disposava de dues plantes i estava construït amb les tècniques pròpies de l’època: una estructura vertical de murs massissos de maó i una estructura horitzontal metàl·lica.

Les obres d’adequació de l’edifici es van començar el novembre del 2014 amb un projecte que en va suposar una rehabilitació integral i la revaloració dels elements més característics, el pati d’útils i la torre de pràctiques, així com la construcció, a l’interior, d’un nou cos de quatre plantes amb estructura metàl·lica.

La intervenció, feta per Roldán + Berengué Arquitectes, cercava aconseguir la màxima transparència entre els diversos espais expositius, utilitzant majoritàriament el vidre en el cos nou i amb obertures noves als murs interiors. D’aquesta manera, tot l’edifici s’integra en un recorregut de visita continu que, a més, per primer cop des que es va construir, fa accessibles les cobertes per a l’ús públic. Després de la reforma, la superfície construïda de l’edifici és de 1.433 metres quadrats.

L’edifici va ser guardonat als premis Catalunya Construcció 2017 en la categoria d’intervenció en edificació existent.

More info