Jaume Plensa, autor de la nova litografia dels Bombers de Barcelona

Dt, 21/12/2021 - 12:54

Els bombers i bomberes de Barcelona reben cada any una litografia única i exclusiva per als membres del cos, numerada i signada.

Actualment ja són vint els artistes que han aportat la seva obra a la col·lecció dels Bombers de Barcelona. L’any passat es va cedir al Museu d’Art Contemporani de Barcelona una sèrie completa d’aquestes obres.

L’any 2002 va començar una iniciativa per reconèixer i agrair als bombers de Barcelona la dedicació, l’esperit de servei i el compromís amb la professió. El projecte consistia a entregar cada Nadal una litografia única i exclusiva a tots els membres, numerada i signada per l’artista.

La col·lecció està exposada a l’Espai Bombers i també pot consultar-se a la pàgina web dels Bombers de Barcelona.

Jaume Plensa

Jaume Plensa, autor de l’obra d’enguany, és un dels escultors del país amb més projecció internacional. És conegut mundialment per la creació d’escultures zoomòrfiques formades amb lletres i nombres en materials diversos com el ferro fos, el polièster, la fibra de vidre, l’alabastre o la fusta, en combinació amb elements multimèdia (llums i sons).

La seva obra transmet la relació entre la figura humana i l’abstracció i posa en relleu la força dels binomis lleuger/compacte, llum/obscuritat, silenci/so, esperit/matèria i vida/mort.

L’artista té obres exposades en galeries de París, Chicago i Nova York i, periòdicament, exposa en diferents museus i galeries d’Europa, l’Àsia i els Estats Units. També exposa als espais públics de les principals ciutats del món. Una de les seves obres més destacades es troba a Chicago (Crown Fountain), i la més gran, a Nova Jersey (Water’s Soul).

En arts gràfiques, destaquen dues exposicions retrospectives a França i Bèlgica i la seva col·laboració amb La Fura dels Baus en projectes de teatre i d’òpera. A més, és l’autor del cartell de les Festes de la Mercè 2012. També ha residit a Anglaterra convidat per l’Institut Henry Moore i ha ensenyat escultura a l’Escola Nacional de Belles Arts de París i a l’Escola de l’Institut d’Art de Chicago, on va ser investit doctor honoris causa l’any 2005.

En reconeixement a la seva trajectòria, l’any 2013 va rebre el premi Velázquez de Artes Plásticas i, entre molts altres premis a escala nacional i internacional, el 2015 va ser guardonat amb el Global Fine Art Award a Miami, per la seva participació en la Biennal de Venècia del mateix any.