Aquest dimecres, dia 9 de novembre, Bombers de Barcelona inaugura al MUHBA Oliva Artés l’exposició “Protegir Barcelona. Bombers i prevenció d’incendis, 1833-2022”, una producció que explica com s’han aplicat les mesures de prevenció d’incendis a la ciutat des que es va crear el cos de Bombers de Barcelona, el 1833, fins als nostres dies.
L’exposició fa un recorregut per les mesures de prevenció d’incendis i repassa els principals focs que han ocorregut a la ciutat i la història del cos. Per il·lustrar-ho, disposa, per exemple, d’una important exhibició de vehicles històrics, fotografies, vitrines amb aparells de comunicació i avisos, audiovisuals dels grans incendis i una maqueta de la caserna de Llevant.
La mostra vol posar en relleu el paper clau de la prevenció, que és tan important com l’extinció o el salvament, dins de les tasques que Bombers de Barcelona porten a terme cada dia per evitar els incendis.
Els canvis demogràfics, el creixement urbanístic, la industrialització i les crisis socials han marcat les accions de prevenció al llarg de la història. Els incendis que s’han declarat a Barcelona al llarg dels anys han servit d’indicador de quin és l’estat de la prevenció d’incendis en cada període.
En els darrers dos-cents anys, arran de la creació d’un cos de bombers professional i ben equipat, Barcelona s’ha tornat una ciutat més segura també gràcies a l’establiment d’una normativa legal bàsica de seguretat en cas d’incendi i un sistema d’inspecció que la garanteix. A més, s’han començat a prioritzar les accions formatives i informatives adreçades a la ciutadania.
Activitats paral·leles
L’exposició “Protegir Barcelona. Bombers i prevenció d’incendis, 1833-2022” va acompanyada de diferents activitats que tindran lloc al mateix MUHBA Oliva Artés, a l’Espai Bombers -per apuntar-s’hi cal enviar un correu a espaibombers@bcn.cat- i a la Zona Franca.
Entre aquestes activitats destaca un cicle de conferències històriques i sobre prevenció, a més de monogràfics sobre els grans focs que hi ha hagut a la ciutat des del 1800, com l’incendi del Gran Teatre del Liceu.
També hi haurà una sessió dedicada a la perspectiva de gènere, jornades tècniques i demostracions del funcionament de la bomba de vapor, d’excarceració de vehicles i de rescat urbà en altura.
De cara als més petits, també s’oferiran activitats infantils de prevenció cada quinze dies, els dissabtes, amb el vehicle pedagògic de Bombers de Barcelona: el PREvenim!