«Hi ha alternatives al model tecnològic dominant que poden reforçar la democràcia» Xabier Barandiaran
Conversem amb Xabier E. Barandiaran, expert en la intersecció de la filosofia, la tecnologia i la democràcia. Cofundador del projecte Decidim i coordinador de la Direcció d'Innovació Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona entre 2016 i 2018, en Xabier ens convida a reflexionar sobre com les eines tecnològiques poden empoderar la ciutadania i revitalitzar les nostres democràcies.
En aquesta conversa, Xabier reflexiona sobre l’evolució de Decidim i com ha transformat la manera en què les persones interactuen amb el poder i la presa de decisions. S’ha convertit en un espai on la intel·ligència col·lectiva pot canviar la nostra relació amb la tecnologia i entre les persones, oferint una perspectiva esperançadora sobre el futur de la participació ciutadana per a imaginar un món en què puguem involucrar-nos activament en els processos democràtics.
Com va començar el projecte de Decidim i quins factors o moviments van influenciar la seva creació?
Per a entendre l’evolució de Decidim és essencial remuntar-nos als seus orígens i a la seva vida digital. L’interessant és que Decidim és el resultat de moltes idees que convergeixen. No es pot explicar sense el context polític i tecnològic en el qual va sorgir, amb moviments socials i tecnològics entrellaçant-se. No hi ha una figura única ni un moment específic, com en els mites de Silicon Valley, on un sol individu, com Bill Gates, es presenta com el gran creador. En aquest cas, l’origen és més aviat col·lectiu.
Respecte a les influències, són també diverses. El moviment hacktivista i hacker, que es va gestar en laboratoris i centres socials ocupats, va jugar un paper crucial. També està el moviment del programari lliure, que es connecta amb aquest origen, però amb vessants més professionalitzats. No podem oblidar la importància del 15M, que va tenir una traducció tant tecnopolítica com a institucional, especialment a Barcelona.
Com es va connectar tot això amb Barcelona i quin paper va jugar la tecnologia i les grans empreses?
Barcelona oferia un context ideal per al naixement de Decidim, ja que és una ciutat reconeguda per la seva innovació tecnològica i un centre d’atracció per a persones programadores i projectes d’innovació digital a escala mundial. En aquest entorn, vam intentar crear una xarxa més àmplia amb el moviment municipalista que governava diverses ciutats en aquell moment. Tot i això, no vam aconseguir establir un projecte comú amb Madrid, malgrat que el seu programari era de codi lliure. Finalment, vam adaptar el codi a les necessitats de Barcelona, i així va néixer Decidim.
Les grans empreses tecnològiques acumulen un capital immens i exerceixen un control significatiu sobre l’entorn digital. Decidim es va concebre com una resposta a aquestes formes de dominació digital. Des dels moviments socials, i en col·laboració amb el sector públic, vam reconèixer la necessitat de construir una infraestructura democràtica que abordés aquesta situació. Inicialment, vam utilitzar el codi de Decide Madrid, que després va derivar en la Comunitat CONSUL, però aviat vam adonar-nos que necessitàvem una plataforma més col·laborativa i oberta a altres organitzacions. Així que vam reprogramar tot el sistema, donant lloc a Decidim.org, i més endavant vam desenvolupar Meta Decidim, amb l’objectiu que la comunitat mateixa governés el programari, utilitzant Decidim per gestionar-se a si mateixa. Aquesta autoreflexivitat va ser un gran encert.
Esmentaves que Decidim ha crescut més enllà de ser només un programari. Quina ha estat la clau per a l’èxit i l’expansió del projecte i quins altres aspectes destacaries?
Sens dubte, el creixement de la comunitat ha estat el motor principal. Decidim no és només un programari; és una comunitat que el sustenta, el millora i l’estén a altres institucions. Això és el que ha permès que Decidim s’utilitzi en llocs tan diversos com el Brasil, Nova York, el Japó, França, i fins i tot en l’Assemblea Nacional Francesa. La comunitat ha estat essencial per a oferir suport, mantenir els principis del projecte i garantir la seva evolució constant.
Decidim ha passat de ser un portal de participació a convertir-se en un espai comunitari molt més ampli. Avui dia, tenim el Decidim Fest, que va començar com a jornades Meta Decidim. Aquest creixement comunitari és central per a l’èxit del programari i de la seva qualitat, i és el que ha permès que es faci servir en una gran diversitat de contextos i institucions. Ara el programari es tradueix a múltiples idiomes i hi ha empreses, associacions i entitats internacionals que contribueixen activament al seu desenvolupament.
En tots aquests anys, què ha aconseguit transformar Decidim en termes de qualitat democràtica?
La pregunta és complexa perquè Decidim, com a projecte tecnopolític, abasta múltiples dimensions que impacten directament la qualitat democràtica. Hem creat una infraestructura que possibilita processos de participació més sofisticats i distribuïts. Per exemple, el Pla d’Actuació Municipal de Barcelona ha canalitzat aproximadament 20.000 propostes dins de 5.000 projectes, mobilitzant centenars de milers de persones en la seva implementació. Aquest seguiment meticulós de les iniciatives proporciona un nivell de traçabilitat i compliment sense precedents, que facilita una participació més activa i transparent.
A més, projectes com la cooperativa Som Energia demostren com Decidim pot gestionar la presa de decisions en contextos complexos, involucrant més de 50.000 persones en un procés participatiu efectiu. Així, ofereix una alternativa a models privatius que centralitzen la presa de decisions, la qual cosa permet que la democràcia en surti reforçada. Un dels moments més emocionants ha estat l’adopció de Decidim pel govern del Brasil per gestionar una instància amb més de 3 milions de persones usuàries: Brasil Participativo. Aquesta escalabilitat és un assoliment sense precedents per a nosaltres. Ara, el repte consisteix a integrar millor aquesta gran comunitat amb la xarxa global del Meta Decidim. Tot i que aquest procés requereix temps i esforç, el futur és prometedor.
Quin és l’impacte de Decidim en la societat i com es relaciona amb la perspectiva tecnològica, considerant la intel·ligència col·lectiva i els riscos associats?
L’impacte de Decidim és notable en la transformació de la democràcia, integrant tecnologia i participació social. No obstant això, les nostres societats estan cada vegada més governades per tecnologia, la qual cosa fa crucial hibridar la tecnopolítica amb la democràcia. La veritable potència de Decidim radica a democratitzar tant la societat com la tecnologia. Això és vital, ja que sense aquesta dualitat, és difícil avançar en la qualitat democràtica.
A més, enfrontem la crisi de la democràcia representativa, on el poder social s’articula digitalment, però aquestes infraestructures sovint són centralitzades i privatitzades. Decidim ha aconseguit resistir la privatització de l’espai democràtic, que permet que la tecnologia s’utilitzi de manera accessible i col·laborativa. En un context en què la intel·ligència artificial es presenta com un producte que privatitza el saber humà, Decidim s’erigeix en alternativa que fomenta la intel·ligència col·lectiva. Així, el seu èxit no sols resideix en el que ha aconseguit, sinó també en el que ha impedit, oferint un model per a la democràcia en l’era digital.