La trobada “Una nova etapa per enfortir la Gestió Cívica” consolida el reconeixement institucional a les entitats gestores
Més de 50 persones de 30 entitats es reuneixen per avançar conjuntament en el desplegament de la Gestió Cívica com a política de promoció de la participació ciutadana.

El passat 20 de maig, l’espai Lleialtat Santsenca va acollir la trobada “Una nova etapa per enfortir la Gestió Cívica”, coorganitzada entre la Direcció de Participació i Innovació Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona i la Plataforma de Gestió Ciutadana (PGC), amb la finalitat de compartir l’informe del Balanç Comunitari 2024 i identificar reptes i estratègies de suport als projectes de Gestió Cívica. L’encontre va reunir una cinquantena de persones representants de 30 entitats diferents amb projectes de Gestió Cívica d’equipaments municipals.
Tres parts: diagnosi, dades i co-creació
En la primera part de la trobada es va compartir els avanços normatius i polítics recents —com la Instrucció i Bases de concurrència 2024— i es va reafirmar la voluntat institucional d’enfortir, reconèixer i posar en valor la Gestió Cívica com una política pública de foment de la participació.
En la segona part es va presentar els resultats del Balanç Comunitari 2024, entre els que destacava l’exemplaritat i forta vinculació dels projectes amb el territori i el teixit associatiu dels projectes de Gestió Cívica. També la incorporació de la perspectiva de gènere i per l’adopció de mesures de sostenibilitat ambiental i col·lectiva, i es va identificar la necessitat de reforçar els mecanismes de participació interna i la cura de les persones implicades.
Finalment, els tallers de treball van recollir propostes concretes per optimitzar el suport, formació i capacitació als projectes per part de l’Ajuntament i des de l’Oficina de Suport de Torre Jussana.
Reptes compartits i propostes concretes
Durant la jornada, les entitats van fer arribar una sèrie de demandes i reptes a l’Ajuntament, entre els quals van destacar la necessitat d’una major sensibilitat institucional davant els requeriments documentals i els terminis administratius perquè la gestió de projectes sense ànim de lucre implica el compromís de persones voluntàries.
També van posar sobre la taula que el finançament de la Gestió Cívica a partir de la subvenció la perjudica en relació a la gestió externalitzada perquè impedeix la capacitat d’estalvi, la planificació financera o atendre situacions sobrevingudes com baixes de llarga durada, indemnitzacions d’acomiadaments,…
Finalment es va exposar que les exigències de la gestió no són fàcils d’assumir per a la ciutadania voluntària i requereix d’estímuls, capacitació i formació, concloent que necessiten fórmules d’acollida, relleu i participació per garantir la reproducció dels projectes.
Compromís institucional
El comissionat de Participació Ciutadana, Pedro Aguilera, va tancar la jornada destacant que la Gestió Cívica “no només gestiona equipaments, sinó que construeix vincles, confiança i projecte col·lectiu de ciutat”. En aquest sentit, va expressar la voluntat de consolidar el model, avançar cap a una interlocució més fluïda i impulsar un espai estable de governança mitjançant el Pacte pel Patrimoni Ciutadà, amb l’objectiu de cuidar i enfortir aquest model singular i transformador. Amb aquesta trobada s’obre una nova etapa de treball conjunt i reconeixement mutu entre l’Ajuntament i les entitats que fan possible la Gestió Cívica a la ciutat de Barcelona.