L’avantguarda de la democràcia digital i de les iniciatives de codi obert a Europa es troben a l'Smart City Expo World Congress
Les portaveus de Decidim, OpenForum Europe i de l'Ajuntament de Múnic discuteixen el futur de la democràcia digital a Europa en una taula rodona organitzada per la Capital Europea de la Democràcia.
Expertes de diverses ciutats europees es van reunir el passat dimecres 8 de novembre en el marc de la Capital Europea de la Democràcia, en col·laboració amb l’Smart City Expo World Congress, per analitzar noves vies que potenciïn la democràcia digital. Arnau Monterde, director d’Innovació Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, va participar en una de les taules de debat titulada “Codi públic i tecnologies: propers reptes digitals i democràtics per a Europa“. El van acompanyar a la mateixa taula, Paula Grzegorzewska, directora d’Aliances Estratègiques d’OpenForum Europe, amb seu a Brussel·les, Laura Dornheim, regidora i directora Digital de l’Ajuntament de Múnic i Laura Giesen, cap de redacció de Democracy Technologies, a la moderació.
La taula “Codi públic i tecnologies: propers reptes digitals i democràtics per a Europa” va posar de manifest la necessitat de nous models de producció i tecnologia basats en el codi obert, que situïn al centre la qüestió democràtica i els drets digitals de la ciutadania.
En la seva intervenció, Arnau Monterde va presentar el model Decidim, plataforma de participació ciutadana de codi obert implementada amb èxit a diverses ciutats del món. Amb més de 3 milions de participants i més de 500 instal·lacions a 30 països, Decidim aborda tres propòsits: el polític, fomentar la participació ciutadana, el tècnic, com a plataforma de codi obert i l’estructural, que promou la col·laboració contínua i en xarxa, sent una eina democràtica que evoluciona de manera col·laborativa.
El director d’Innovació Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, va donar detall de la inversió de més de 3 milions d’euros del consistori en la plataforma Decidim: “és un regal de la ciutat de Barcelona al món”, va assegurar, “aquesta eina té garanties públiques i és econòmica i ha de tenir un retorn cap a la ciutadania”.
La directora d’Aliances Estratègiques d’OpenForum Europe, Paula Grzegorzewska, va proposar àrees clau de treball, incloent recomanacions polítiques, una economia més oberta amb incentius fiscals i un canvi cultural cap a la cooperació.
La regidora i directora Digital de l’Ajuntament de Múnic, Laura Dornheim, va afegir la importància de standards tècnics i plataformes col·laboratives en un sistema federal fragmentat.