Gènere, feminisme, relacions de poder…Què és tot això?
Per tal d’encarar les diferents preguntes que es plantejaran en aquest apartat, us apropem una sèrie de conceptes:
- Sistema sexe-gènere: com es distribueixen i s’assignen pautes de comportament i rols socials a les persones en funció del sexe en cada context sociocultural. El sexe determina a les persones com a mascles o femelles —és a dir, se les diferencia a partir d’uns determinats atributs físics i fisiològics—, i amb la idea de gènere se les remet a les categories socials d’allò que es considera masculí o femení.
- Patriarcat: sistema basat en l’androcentrisme, la cisheteronormativitat i el sexisme, que genera desigualtats i estructura múltiples discriminacions. En aquest sistema, les dones, els infants i qualsevol identitat que no se'n caselli dins el mandat de gènere masculí veuen minvats els seus drets, llibertats i oportunitats.
- Relacions de poder: Les relacions de poder situen les persones i els grups en determinades posicions dins les jerarquies socials, i això les fa gaudir d’uns privilegis o patir unes opressions a diferents nivells i en les múltiples dimensions de la vida.
- Feminisme: Moviment polític i social que denuncia la submissió de les dones als homes causada pel patriarcat i promou l’alliberament i l’apoderament (augment de la fortalesa i confiança) de les dones per a trencar aquesta opressió.
- Interseccionalitat: és una eina d’anàlisi que posa l’accent en les relacions de poder entre les persones i els col·lectius segons els diversos eixos de desigualtat que interactuen entre si i generen una sèrie de privilegis i opressions. Aquesta perspectiva ens permet analitzar vivències amb la mirada posada tant en el costat de l’opressió com en el del privilegi.
Què puc fer en cas de violència masclista?
Si et trobes a Catalunya, pots trucar al 900 900 120 amb atenció permanent les 24 hores i els 365 dies de l’any. És un servei gratuït i confidencial on informen dels serveis existents a tota Catalunya i t'assessorem entorn als passos a seguir davant d'una situació de violència masclista. Si et trobes fora de Catalunya pots trucar al 016 on també ofereixen un servei gratuït i confidencial amb atenció permanent.
També pots contactar al servei d'informació i assessorament policial per WhatsApp contra la violència masclista al tel. 60100112 i en cas d’emergència al 112.
Al Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) i Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida Jove (12 i 17 anys) ofereixen atenció ambulatòria específica a persones víctimes de situacions de violència masclista o persones del seu entorn proper directament afectades per aquesta violència. Pots contactar amb el SARA al tel. 900 922 357 i amb el SARA Jove al tel: 932915959 SARA o al correu: sara@bcn.cat. Per demanar atenció presencial cal demanar cita prèvia.
Fora de l’horari d’atenció del SARA us podeu adreçar al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona – CUESB (c/ Llacuna, 25 – Tel. 900 703 030).
Als Serveis d'Urgències hospitalàries de l’Hospital Clínic i Vall d’Hebron comptenambequips interdisciplinaris de professionals de la medicina, de la infermeria i del treball social per assistir les persones víctimes d'agressions sexuals.
Vull informació específicament per a dones. Quins serveis existeixen?
Els Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) són serveis públics, adreçats a les dones majors d’edat i a les noies de 12 a 17 anys , gratuïts i confidencials de l’Ajuntament de Barcelona on s’ofereix informació, assessorament i orientació a les dones en diferents àmbits. També s’ofereixen serveis gratuïts d’atenció psicològica i assessorament jurídic. El servei funciona a través de cita prèvia trucant al telèfon gratuït 900 922 357, de dilluns a dijous de 9.00 a 19.00 hores i divendres de 9.00 a 16.00 hores.
Als PIAD hi trobaràs atenció personalitzada, Informació sobre diferents recursos de la ciutat: laborals, associatius, culturals, educatius, etc., assessorament jurídic: atenció especialitzada en les diferents especialitats jurídiques (dret civil, familiar, laboral, violència de gènere, estrangeria...).Acompanyament psicològic: espai on poder treballar els diferents aspectes que han pogut portar a una situació de malestar i fer un procés de coneixement de les pròpies eines i potencialitats. I Atenció en casos de discriminació o violència masclista en qualsevol àmbit: laboral, social, de parella, en espais públics, etc.
També pots trobar a Ca la Dona, tal i com elles es presenten, un espai viu de trobada i de relació, obert a la participació i a les propostes de tots els feminismes.
Vull conèixer entitats feministes al meu barri. Quines entitats feministes existeixen a la ciutat de Barcelona? On són?
L’Ajuntament de Barcelona comparteix aquest mapa on podem trobar entitats i grups feministes i de dones que treballen per la igualtat de gènere a la ciutat, realitzant diverses activitats en camps d'actuació molt plurals.
Els pots trobar segons àmbit d'actuació, tipus d'acció i districte. Tota la informació que s'ofereix en el mapa ha estat facilitat per les pròpies entitats i grups feministes i de dones citades.
Ca la Dona, com a espai de referència del moviment feminista a Barcelona, és també un molt bon recurs per tal de buscar assessorament al voltant de quines entitats buscar.
Vull incorporar la perspectiva feminista als meus estudis. Quines formacions hi ha? On puc trobar-les?
A l’àmbit de l’educació formal existeixen diverses formacions, màsters, postgraus, diplomes, Cicles formatius de grau superior (Promoció d’Igualtat de Gènere a l’Institut Vilumara de L’Hospitalet de Llobregat..) A la pàgina web de la Generalitat ofereixen un recull de totes les formacions d’educació formal que posen al centre la perspectiva feminista.
Quins mitjans/creació de contingut hi ha en clau feminista?
En ràdio destaca el programa de Catalunya Ràdio Les Dones i els Dies, presentat per Montse Virgili, on tracten en clau de gènere molts dels aspectes del panorama social i comunicatiu actual.
En televisió el programa més destacat és Objetivo Igualdad, creat per RTVE l’any 2021. És un programa d’emissió digital (web i YouTube) amb la idea d’analitzar la situació de les dones en diversos àmbits per tal d’aconseguir implicar la societat per assolir-hi la igualtat.
En l’àmbit web comptem amb Dones Digitals, un mitjà digital creat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya per tal de parlar de l’actualitat feminista generalment a partir de la comunicació i de les entrevistes en profunditat. En castellà també destaquen Píkara Magazine o Mujeres en Red.
Cal parlar també d’Onada Feminista, el projecte iniciat per estudiants de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona que ha acabat convertint-se en una web referent en la informació i el tractament de les temàtiques feministes en català i que ha acabat desembocant en el programa Feminismes a Ràdio 4, emès fins al 2021.
En l’àmbit dels podcasts on l’oferta és més variada existeixen programes en català com Oye Polo o Les Golfes i programes d’àmbit estatal de gran èxit com Estirando el Chicle o Deforme Semanal Ideal Total.
On puc formar-me sobre altres formes de viure la masculinitat?
Parlem de noves masculinitats quan revisem quins són els rols associats tradicionalment al gènere masculí i les conductes que en deriven i que afecten negativament al conjunt de la societat així com de les seves alternatives.
ElCentre de masculinitats Plural és unequipament municipal adreçat a fomentar una perspectiva plural, positiva i diversa de les masculinitats. Ofereixen serveis com: atenció psicològica individual i grupal, assessorament jurídic i tècnic, activitats sobre masculinitats igualitàries, formacions en masculinitat i gènere, recursos i eines per a ciutadania i professionals.
Un dels serveis que incorpora és el SAH, Servei d'atenció a homes , adreçat a homes més grans de 21 anys que viuen, treballen o estudien a la ciutat de Barcelona. La intervenció que es porta a terme parteix de la voluntat dels homes de voler canviar i millorar les seves relacions personals per evitar l’ús de qualsevol tipus de violència. El trobareu a l’ Avinguda del Marquès de l’Argentera, 22dins del recinte de l’Estació de França.
També us podeu posar en contacte a través del Tel.933 491 610o elcorreu electrònic: plural@bcn.cat en el cas del Centre de Masculinitats Plural i sah@bcn.cat en el cas del SAH.
Homes Igualitaris de Catalunya ofereixen cursos lectures clàssiques del feminisme i reflexió sobre les masculinitats.
En terminar, si el que vols és autoformació o aprofundir pel teu compte des del Blog de les Biblioteques de Barcelona, BibarnaBloc, fan recomanacions de diferents títols per iniciar-se i aprofundir en aquesta temàtica.
Vull muntar un Punt Lila pel meu acte. A on/qui m’he d’adreçar?
Els Punts Liles són espais (generalment en carpa) destinats a informar, sensibilitzar, denunciar i activar protocols davant violències i agressions masclistes i LGTBIfòbiques que es produeixin en espais públics, ja sigui d'oci i festius, com altres espais d'interès públic (educatius, esportius, comercials, sanitaris, etc.)
El primer pas a l’hora d’organitzar el Punt Lila és determinar quin tipo de gestió escollirem. Existeixen tres possibilitats o models:
- Entitat externa: la gestió del està a càrrec de persones professionals. El CJAS, Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats, i la Cooperativa Cúrcuma són dos centres de referència.
- Autogestió: la gestió és porta a terme per les membres de l’entitat. Aquestas persones responsables hauran de formar-se per donar resposta a l’abordatge, prevenció i sensibilització davants de les violencies masclistes.
- Model híbrid: aquesta gestió requereix una bona coordinació entre els professionals externs i els membres de l’entitat. És important una bona definició de quines tasques portarà a terme cadascuna de les persones.
Per decidir el model de gestió del Punt Lila, des del CRAJ, es recomana parlar amb la tècnica de feminismes i LGTBI del districte, ja que la majoria de districtes assumeixen el cost de la contractació dels Punts Lila i la formació de les persones voluntàries que organitzen l’acte. Si voleu contactar-hi però no sabeu com, podeu dirigir-vos a CRAJ: info@crajbcn.cat, trucant al 93 265 52 17 o enviant un WhatsApp a 652 878 122.
Si voleu ampliar informació podeu accedir al document: “Recomanacions implementació Punt Lila.”
Quins col·lectius de dones hi ha en el camp artístic/cultural. Amb quins em podria enxarxar o fer pinya?
De col·lectius de dones en el camp de l’art n’hi ha un munt, a Barcelona son els següents:
- El Pecado Records. Col·lectiu de dones artistes i identitats dissidents. Molts cops actuen juntes, en performances que inclouen música, poesia, dansa i tot aquell camp que s’hi pugui encabir. S’hi pot contactar a pecado.records@gmail.com o per les seves xarxes socials, com Twitter o Instagram
- Dona Cançó, associació sense ànim de lucre amb la idea de “Crear sinergies entre artistes, programadors i institucions per aconseguir avançar en la paritat cultural”, “Construir projectes culturals amb perspectiva de gènere i bé social” i “Crear un teixit i xarxa cultural feminista.” Correu: dona@donacanco.com i artistes@donacanco.com
- Des d’Horta-Guinardó, un conjunt de dones s’han unit per formar DonArt, que defineixen com “un punt de trobada per a les creatives del Districte i un altaveu del talent femení i la creació cultural de les dones d'Horta-Guinardó”.
- En termes audiovisuals, també hi ha un col·lectiu de dones: Dones Visuals, en el qual més de 500 dones de tots els camps del cinema s’uneixen amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica existent al sector audiovisual. S’hi pot contactar per Twitter o per Instagram o us podeu unir al seu grup de Telegram.
El Col·lectiu de Dones Francesca Bonnemaison, més conegut com la Bonne, és un espai de creació, formació i difusió de projectes culturals feministes (audiovisuals, performance, arts escèniques i vives, recerca, pensament i activismes feministes i antiracistes). Hi destaca Ràdio Paquita, un projecte de Ràdio de Dones i Feministes
Com puc revisar i transformar la meva entitat o associació des d’una perspectiva feminista?
Al Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de Barcelona (CRAJ) han elaborat una eina d'autodiagnosi perquè pugueu obtenir una fotografia de l'estat de la vostra entitat des d'una perspectiva feminista i així iniciar un procés de transformació interna a partir de les fortaleses i mancances detectades. A més podeu rebre el suport d’una persona externa que es desplaça allà on calgui per acompanyar-vos en processos de millora de l’entitat i/o en la realització de projectes i activitats.
També podeu trobar el cicle formatiu sobre feminismes a entitats i associacions juvenils “Batolla el masclisme!” que desenvolupa el Consell de la Joventut de Barcelona en col·laboració amb el CRAJ, Matriu i Cúrcuma, on es treballa com incorporar la perspectiva feminista al funcionament quotidià.
Per aprofundir podeu consultar el “Manual sobre la incorporació de la perspectiva de gènere i mesures d’igualtat per a entitats”