Helena Barracó

No podem pensar que la responsabilitat del canvi necessari per abordar la crisi climàtica ha de recaure només en els més joves.

 

L’Helena Barracó és ambientòloga i cap d’educació ambiental de l’Ajuntament de Barcelona. Interessada per l’Ecologia Urbana i les ciutats sostenibles, va treballar a la xarxa de ciutats ICLEI-Local Governments for Sustainability quan a Europa s’estaven impulsant les agendes locals 21. Des de l’any 2000 treballa a l’Ajuntament de Barcelona, a l’Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans, desenvolupant tasques diverses: impulsant l’ambientalització interna amb el programa Ajuntament+Sostenible, treballant en l’àmbit de la prevenció de residus i coordinant els indicadors de sostenibilitat, entre d’altres. Des del 2017 coordina els equipaments i programes dedicats a estendre la cultura de sostenibilitat i l’acció climàtica a Barcelona.

El dia 26 de gener se celebra el dia mundial de l’educació ambiental. Perquè creus que és important que li dediquem un dia?

Penso que el Dia Mundial de l’Educació Ambiental té més vigència que mai!

És un dia per reflexionar sobre els coneixements que tenim sobre la nostra relació amb el medi ambient i en el que hem de fer tant individualment com de manera col·lectiva per tal de frenar el canvi climàtic. Hem de promoure una educació ambiental que faciliti el pensament crític, que promogui nous valors i que ajudi emprendre acció, amb rigorositat i amb la convicció que encara hi som a temps.

Estem en uns anys determinants, on es decidirà fins a quin punt és irreversible i greu el canvi climàtic.

En el moment actual, que ens plantegem com ha de ser la “nova normalitat” després de la pandèmia, aquests elements han de ser presents i l’educació ambiental és una eina que hi juga un paper clau.

Moltes vegades s’assumeix que l’educació ambiental va dirigia als més petits o a les generacions futures, però que passa amb els grups de més edat?

Efectivament, el públic escolar és el primer que li ve al cap a la majoria de gent quan parlem d’educació ambiental, segurament per que en els seus inicis, fa més de quaranta anys, era el públic al que s’adreçaven les activitats i projectes.  És un públic molt important, però no podem pensar que la responsabilitat del canvi necessari per abordar la crisi climàtica ha de recaure només en els més joves. Està clar que la crisi climàtica, ens interpel·la a tots i cadascun de nosaltres.

Els programes d’educació ambiental adreçats a escolars i al professorat continuen tenint molta rellevància, però en els últims anys s’han anat diversificant els formats, els missatges i   projectes per arribar a més públics. També s’han diversificat els agents que promouen la cultura de sostenibilitat i les temàtiques que s’aborden. Així doncs tenim un entramat d’actors interelacionats més complex i enriquidor.

Barcelona compta amb una xarxa d’equipaments ambientals, la XEAB, que pretenen estendre la cultura de la sostenibilitat per poder fer front al canvi climàtic. Ens pots explicar una mica millor què és la XEAB?

La Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona són 16 equipaments de la ciutat que tenen una programació continuada de cultura de sostenibilitat i ho fan treballant en xarxa, de manera coordinada, buscant sinèrgies i complementarietats.

Aquests equipaments ofereixen tallers, visites i activitats culturals que es programen tant dins del mateix equipament com en altres equipaments culturals (centres cívics, biblioteques) i també en esdeveniments, que pugui resultar atractiva per tot tipus de públics. Es programa atenent criteris de temàtiques d’interès de ciutat, com aquest 2021 que ha estat l’any en que Barcelona ha estat capital de l’Alimentació Sostenible, els dies assenyalats de rellevància ambiental (com el dia mundial de l’aigua, la setmana de la mobilitat sostenible o la setmana de prevenció de residus) i també atenent a necessitats,  projectes i festes del barri.

Animo a tothom a subscriure’s a l’Agenda+Sostenible, que és el butlletí on informem de tota la programació de cultura de sostenibilitat de la ciutat.

Parla’ns una mica del Congrés Nacional d’Educació Ambiental. Penses que les conclusions que se n’han extret poden ajudar a millorar la situació de crisi climàtica que vivim?

He tingut la sort de poder participar en el comitè organitzador del Segon Congrés Nacional d’Educació Ambiental. El fet d’haver passat les sessions a format virtual, ha provocat que féssim una feina continuada durant 2 anys per organitzar les 8 sessions en línia, ens hem conegut més i hem pogut compartir millor les nostres inquietuds, la feina que fem… Ha estat intens i enriquidor!

Penso que el Congrés ha permès fer una bona reflexió sobre l’estat de l’educació ambiental a Catalunya, posant l’accent en com hem d’abordar el repte de passar de l’acció individual a la transformació col·lectiva.

Les conclusions son un punt de partida i de consens que interpel·la a tots els agents que treballen en l’àmbit de l’educació ambiental a Catalunya. Jo en destaco que es reafirma que més enllà de les estratègies i els instruments que creen consciència de la gravetat de la crisi socioambiental, cal trobar maneres d’ajudar tothom a relacionar-la amb les decisions personals i col·lectives i mecanismes per capacitar-nos per a l’acció transformadora. L’educació ambiental ha de promoure l’anàlisi crítica de l’entorn, la discussió de valors, la imaginació d’escenaris futurs, l’exploració d’alternatives, la presa de decisions de manera participativa, l’execució d’accions cooperatives i l’avaluació dels resultats són aprenentatges clau en aquesta capacitació.

L’educació ambiental és bàsica per lluitar contra el canvi climàtic i crear una societat més sostenible; però què més podem fer els ciutadans per tal de lluitar contra aquesta crisi climàtica?

L’última enquesta d’hàbits i valors de sostenibilitat que hem fet a la ciutat de Barcelona, indica hi ha una elevada consciència a la ciutat de la gravetat del canvi climàtic i la majoria de les persones entrevistades es declara conscient de la importància de les pròpies accions sobre el canvi climàtic. Tot i això, encara queda molt recorregut per fer per que aquesta conscienciació s’acabi convertint en accions coresponsables i transformadores.

Podem fer moltes accions, algunes ben senzilles, per lluitar contra la crisi climàtica:

Comprem de manera responsable: comprem amb carmanyoles i envasos reutilitzables, comprem ecològic i de proximitat, mengem menys carn, intercanviem i donem la roba que no utilitzem, reparem els objectes, fem turisme responsable, dipositem els nostres diners en bancs amb compromís ètic i sostenible.

Comencem per casa: canviem a un operador d’electricitat 100% renovable, utilitzem electrodomèstics eficients, posem verd a l’interior, balcons i terrats.

Emprenguem l’acció col·lectiva: participem en projectes de sostenibilitat del barri (compostatge, horts comunitaris, etc.), mirem si és possible posar plaques solars a la comunitat de veïns, participem en accions voluntariat ambiental, impulsem i participem en projectes de sostenibilitat a l’escola dels nostres fills.

Cuidem-nos: tinguem un estil de vida tranquil, tinguem cura de persones vulnerables a la calor, visitem a familiars i coneguts que viuen sols.

Movem-nos bé: anem a peu, en bicicleta i en transport públic sempre que sigui possible, compartim els vehicle privat si l’hem d’utilitzar, si hem de fer trajectes llargs prioritzar el tren, fem teletreball si és possible.

Estiguem ben informats i parlem del canvi climàtic amb familiars i coneguts.

Us animo a conèixer el Mapa Barcelona+Sostenible, on podreu trobar les iniciatives, projectes i comerços d’interès sòcio-ambiental que teniu al costat de casa!

De cara el proper any, l’Ajuntament de Barcelona té en ment algun projecte per tal de seguir creant consciència a través de l’educació ambiental?

En el marc del el Pla Canviem pel Clima 2030, que té per missió estendre la cultura de sostenibilitat i accelerar l’acció climàtica, es recullen tot un seguit de projectes que volem impulsar. M’agradaria destacar cinc projectes transformadors adreçats a diferents públics, que treballarem durant el 2022.

Volem impulsar una Assemblea Ciutadana pel Clima, amb una mostra de gent representativa de la ciutat, triada de manera aleatòria per tal d’investigar, debatre i fer recomanacions sobre qüestions complexes com l’emergència climàtica i poder aprofundir en com relacionen les seves accions quotidianes amb el canvi climàtic.

Debats ciutadans sobre els límits ecològics de la ciutat. DAprofitant que cal renovar el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, es farà el retrat de ciutat des del punt de vista de l’espai just i segur on la ciutat pot prosperar, amb fonaments constituïts pels drets universals i sostre definit pels límits ecològics del planeta. Aquest retrat es realitzarà, convidant tant a la ciutadania com a les entitats de la xarxa Barcelona+Sostenible a participar en uns debats per definir com transitar cap a estils de vida que permetin la prosperitat dins aquest espai just i segur.

Seguirem treballant per aconseguir que cada districte de la ciutat tingui com a mínim un equipament ambiental de referència amb una programació d’activitats diversa i que actuï també com un punt informatiu i dinamitzador de projectes transformadors amb formats accessibles i atractius com ara el compostatge comunitari, les comunitats energètiques, les oportunitats per al voluntariat ambiental i la ciència ciutadana, els horts comunitaris, etc.

Continuarem impulsant l’acció climàtica als centres educatius de la ciutat, donant a conèixer tot un seguit de recursos per treballar el canvi climàtic (maleta pedagògica, guia, recursos online, exposició, ApS), creant un acompanyament pel professorat i promovent la trobada dels alumnes amb científics experts amb la iniciativa Joves per l’emergència climàtica.

 

Barcelona, Gener 2022


Les opinions expressades en aquesta entrevista són a títol personal i no necessàriament reflecteixen el posicionament institucional de l’Ajuntament de Barcelona.