Origen de les roses de Sant Jordi

Cada 23 d'abril per Sant Jordi, es venen milions de roses arreu de Catalunya. La gran demanda, concentrada en un sol dia, provoca que una gran majoria d'elles s’hagin d'importar. Segons dades del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, l'any 2015 només un 15% de les roses van ser subministrades per productors locals, sobretot del Maresme. Això implica que la resta vinguin de múltiples destinacions com ara Espanya o Holanda, però els grans productors mundials són Colòmbia, Equador i fins i tot algunes arriben de Kènia i Etiòpia.

La importació i el cultiu d’aquestes roses està envoltat de diverses problemàtiques, una d’elles és l’elevat consum de combustibles fòssils i emissions de gasos d’efecte hivernacle provocades pel seu transport. Una altra són les precàries condicions laborals que pateixen els treballadors i treballadores que cultiven aquestes roses, ja que en molts casos no cobren un salari digne i poden arribar a tenir greus problemes de salut vinculats a la inhalació de productes químics destinats al conreu de les roses. Per últim, la utilització de biocides i l’elevat consum d’aigua provoca efectes molt negatius pel medi ambient.

Per conscienciar sobre aquesta situació, la Societat Catalana d'Educació Ambiental, promou la campanya #RosesSenseEspines amb l'objectiu de reflexionar sobre els impactes ambientals, econòmics i socials que hi ha rere aquesta tradició. També pretén fomentar un canvi d'hàbits a través de la proposta d'alternatives que redueixin aquest tipus de consum.

Als links adjacents podeu consultar tant la web de la campanya #RosesSenseEspines com diversos articles que tracten aquesta problemàtica. També hi trobareu la ressenya d’una pel·lícula que mostra la cara fosca del negoci del cultiu de roses.