Sea Dance

En aquesta activitat coorganitzada amb el Centre de la Platja i a càrrec de L’Institut de Ciències del Mar (ICM) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) hem ballat al ritme dels organismes que conformen els ecosistemes marins.

S'han organitzat dues sessions, tant la familiar com l’adreçada a adults han començat amb una explicació de la investigadora de l’Institut de Ciències del Mar sobre el sentit que té el joc virtual. L’objectiu del joc és explicar i difondre de forma lúdica com funciona l’ecosistema marí.

La biodiversitat és el tema estrella: Què és la biodiversitat? És una col·lecció d’animals i plantes? En realitat, el més important de la diversitat biològica és la xarxa de relacions que s’estableix entre totes les espècies que conformen l’ecosistema. El més essencial de l’ecosistema és el paper que juga cada ser viu en la cadena tròfica i les relacions que estableix amb altres espècies. Un altre concepte clau és el d’equilibri, si desapareix una espècie, la xarxa tròfica es desequilibra.

Pel que fa a l’ecosistema marí, les relacions tròfiques no són tan conegudes, n’hi ha moltes per descobrir encara. És un sistema més inaccessible, però d’una enorme complexitat biològica. Les situacions de desequilibri al mar, poden ser ocasionades per una entrada extra de nutrients provinent d’un abocament, per exemple.

La xarxa tròfica que es presenta a través del joc interactiu està formada pels microorganismes que viuen al mar: els copèpodes, els ciliats, les algues, els flagel·lats i els bacteris. Aquests sers microscòpics són els responsables del 50% de l’aportació d’oxigen a l’atmosfera, per tant mantenir l’equilibri d’aquest ecosistema és vital per a la subsistència de la vida al planeta.

El joc planteja al participant quins són els elements externs a l’ecosistema que el poden desequilibrar, al mateix temps, que desperta curiositat per aquests sers microscòpics difícils de conèixer per la seva mida. A partir del joc, aquests sers vius esdevenen perceptibles per als que proven el joc.

La posada en pràctica del joc permet jugar amb l’abundància de cadascun dels components de la xarxa tròfica marina microbiana per intentar equilibrar l’ecosistema. Es tracta de seleccionar el tipus d’organisme del qual es requereix augmentar la població, perquè és l’aliment d’un altre organisme, i un cop triat, cal moure’s perquè la càmera ubicada sota la pantalla projectada detecti el moviment i multipliqui la població de l’organisme en qüestió.  És una bona manera d’explicar el funcionament de la xarxa tròfica a través d’un joc interactiu que a través del moviment et permet poder guanyar.