Barcelona continua millorant la gestió de residus

Residus. Accions per avançar cap al residu zero.

A la ciutat de Barcelona s’estan duent a terme diferents accions per tal de seguir assumint els objectius de la Unió Europea pel que fa a la recollida selectiva i al reciclatge i transitar cap a un model de consum i una gestió de residus més conscient i eficient.

 

Un pas més en la lluita contra els plàstics d’un sol ús

Des del dia 3 de juliol, estan prohibits els plàstics d’un sol ús a la Unió Europea. Productes com els bastonets de cotó, coberts, plats d’un sol ús, pals de globus o canyetes, així com també recipients per a aliments i begudes fets de poliestirè expandit deixaran de formar part de les nostres vides gràcies a la normativa europea. Tot i que encara falta transposar aquesta directiva (Directiva UE 2019/904) a les lleis estatals i autonòmiques, la voluntat és la d’avançar cap a la desaparició d’aquest tipus de productes.

A més, l’aplicació d’aquesta Directiva Europea, també afecta a altres productes com compreses, tampons, tovalloletes humides, productes de tabac amb filtres, filtres i gots per a begudes, que tot i no estar prohibits, tindran l’obligació d’estar etiquetats clarament per tal d’informar a les persones consumidores sobre quines són les opcions de gestió dels residus d’aquell producte, la presència de plàstics al producte i l’impacte ambiental associat que provoca el seu abocament en escombraries o altres mitjans inadequats d’eliminació de residus del producte en el medi.

Presentació del Compromís Barcelona Plàstic Zero

El passat dimecres 14 de juliol es va celebrar l’acte de presentació del Compromís Barcelona Plàstic Zero i dels projectes de la Taula plàstic Zero. L’acte va estar presidit per Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

El Compromís Barcelona Plàstic Zero vol ser catalitzador i altaveu d’accions i projectes de reducció de plàstics d’un sol ús que permetin avançar cap a un model de societat més saludable i compromesa amb el futur. Entre els seus objectius hi ha el de  mostrar el potencial d’acció de les organitzacions de la ciutat i encoratjar a entitats i empreses a sumar-s’hi per fer front a la cultura d’usar i llençar. Podeu tornar a veure l’acte a través d’aquest enllaç del canal de Youtube de l’Ajuntament

A més, durant l’acte es va presentar el vídeo de presentació del compromís, una peça clau per a buscar noves adhesions i per a donar visibilitat a la tasca que fan les entitats que ja en formen part.  

 

Porta a porta Sant Andreu de Palomar

Coincidint amb la implantació del sistema de Recollida Porta a Porta al districte de Sant Andreu, l’Aula Ambiental del districte, en col·laboració amb la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB) ha estrenat un nou projecte radiofònic per parlar sobre sostenibilitat i residus.

El projecte, que es podrà escoltar a Ràdio Fabra, té per objectiu emetre càpsules de sostenibilitat relacionades amb la temàtica de la prevenció de residus. A més, també farà entrevistes a diferents persones expertes que treballen en el sector

En el primer capítol podreu escoltar a la Marta Vila, coordinadora de projectes de gestió de residus municipals. La Marta va respondre a algunes de les preguntes més habituals sobre aquest sistema de recollida de residus com ara quins en són els seus objectius, quins avantatges i inconvenients aporta o perquè és tan important millorar la recollida selectiva. Escolteu-lo aquí

Per més informació podeu contactar directament amb l’Aula Ambiental de Sant Andreu a: santandreuambiental@bcn.cat o al 650 976 171. #SantAndreuAmbiental