Consum responsable per lluitar l’emergència climàtica

Què podem fer com a ciutadans i ciutadanes des del consum de cada dia per mitigar l'emergència climàtica? 

Governs, mitjans de comunicació i una gran massa crítica de la ciutadania ha comprès ja que ens trobem en emergència climàtica. La Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona entrarà en vigor a partir de l’1 de gener de 2020.

I nosaltres, les persones consumidores? Què podem fer des del consum de cada dia per mitigar-la? 

10 anys per frenar l’emergència climàtica

“Tenim 10 anys per reduir a la meitat les emissions que han produït l’escalfament global del planeta. I sinó comencem ja, serà massa tard, amb brutals conseqüències: vides perdudes, abandonament de terres, desertització i pèrdua considerable de biodiversitat”: així de realistes parlen des d’Ecologistes en Acció

Per lluitar contra el canvi climàtic cal fer-ho des de totes les esferes: la principal, és l’esfera productiva -Ecologistes en Acció apunta que 100 multinacionals són les responsables del 70% de totes les emissions que provoquen l’efecte hivernacle-, però també podem entomar accions des de l’esfera particular i col·lectiva, tenint en compte que totes vivim el canvi climàtic. “De vegades, les persones podem pensar que el nostre esforç és irrellevant, però és important pel debat que genera: els ‘rars’ que comencen de zero poden crear el caldo de cultiu i arribar a generar massa crítica”, assegura Toni Loidero, de la revista Opcions

Com s’atura el canvi climàtic?

Els científics Seth Wynes i Kimberly A. Nicholas, científics de Suècia i el Canadà, van publicar el 2017 un estudi detallat en que analitzaven quines són les mesures més eficaces que podem realitzar la ciutadania individualment per assolir els objectius de l’Acord de París, acord de 2015 en que els principals estats del planeta van decidir no superar els dos graus centígrads en relació amb els valors pre-industrials. Des de la promoció del consum responsable entomem algunes de les propostes d’aquests científics i sumen altres propostes d’entitats i activistes del sector: 

Algunes accions individuals per davallar dràsticament les emissions són:

 • Viure sense cotxe: amb un estalvi de 2.4 tones de CO2e per any.

 • Evitar vols en avió: amb un estalvi de 1.6 tones CO2e per vol transatlàntic d’anada i tornada.

 • Menjar dietes basades en vegetals: amb un estalvi de 0.8 tones de CO2 per any.

Un canvi d’hàbits ja és possible

Com es viu sense cotxe a Barcelona?

Barcelona és una ciutat amb una xarxa de mobilitat pública forta: disposa de metro, autobusos, autobusos de barri, taxi, tramvia, ferrocarrils, trens de curta, mitja i llarga distància, port, aeroport i Bicing: la xarxa de carril bici és gran i en constant creixement. A més, han aparegut nous sistemes de transport con el patinet elèctric.  

A més a més, anar a peu és una activitat quotidiana molt beneficiosa per la nostra salut, i a la vegada, la manera de desplaçar-nos més econòmica, eficient, equitativa i zero contaminant. 

I si tot i així creieu que ocasionalment, necessitareu un vehicle de mobilitat personal, podeu optar per vehicles compartits. Els de la cooperativa Som Mobilitat o altres xarxes interpersonals són bones opcions per a un ús del cotxe puntual o esporàdic. 

I darrer apunt: ull amb les compres! Sempre és més sostenible fer la compra al comerç de proximitat a peu o en bicicleta que gestionar embussos per anar a grans centres comercials o compres online amb el colapse de missatgeria que suposa. 

Com es viatja des de Barcelona cap al món sense avió?

El viatge és per a molts de nosaltres un paradís, goig de caps de setmana, ponts i vacances. Però… com ja hem vist, la davallada que podem fer en emissions si prescindim de viatges en avió és molt gran. Això no vol dir que no sortim mai més de la nostra contrada: però sí ens podem fer una llista de preguntes i plantejar-nos alternatives davant d’un viatge.

 • És necessari aquest viatge?
 • Tinc alternatives en tren, autobús, cotxe compartit o vaixell?
 • Saps que un vaixell és menys contaminant que un avió?

Així mateix no només viatgem persones. Productes de consum viatgen tot sovint, també en avió. Així que davant d’una compra -penseu en un alvocat, un mòbil o una rentadora- cal pensar: 

 • D’on ve el producte que estic comprant?
 • És un viatge intercontinental? Entre països? 
 • És possible que viatgi en avió?
 • Tinc una alternativa de proximitat?
 • O em cal consumir realment aquest producte?

Es pot menjar plant-based a Barcelona?

Barcelona i 13 ciutats més s’ha compromès a reduir el consum de carn a 300 grams per persona a la setmana d’aquí a 2030, per combatre l’emergència climàtica. I per què?

El consum de carn i el canvi climàtic van estretament lligats: la influència del procés de producció de carn en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle és enorme, tal com assenyala l’informe de l’ONU i demostren les xifres: el sector agrícola és el responsable del 23% de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle, el 37% de les emissions mundials d’aquests gasos provenen de la producció d’aliments i el sector ramader és responsable del 37% de tot el metà produït per l’activitat humana i del 64% de tot l’amoníac. I tot això, tenint en compte que Espanya és el segon país d’Europa amb major consum de carn per persona i any.

És per això que els governs de les catorze localitats han signat la declaració Ciutats Ben Alimentades en una cimera d’alcaldies a Copenhaguen. L’objectiu de la reducció de carn és aconseguir en onze anys assolir una dieta amb més aliments d’origen vegetal i menys d’origen animal i reduir un 50% del malbaratament alimentari.

Posat això en context, puc basar-me en una dieta eminentment vegetal? Sí!

 

 • Compra vegetals locals, de proximitat i si pots, ecològics! Intentar posar a taula vegetals conreats en l’agroecologia, que tenen cura dels aliments, però també de la terra i de les persones, amb pràctiques no intensives. Intenta sempre que siguin de productors locals i que usin el mínim de transport i d’intermediaris. Trobaràs bones opcions als Mercats Verds, Mercats de Pagès i Cooperatives i Grups de Consum de Barcelona.
 • Ves de restaurant… vegeta! Barcelona té una àmplia oferta de restaurants vegetarians, per a tots els gustos i totes les butxaques. Tants, que fins hi tot l’Ajuntament n’ha editat una guia.

 

I què més es pot fer?
L’estudi citat dels dos científics parlava de les mesures més dràstiques per assolir grans davallades d’emissions. Ara que ja les coneixem, també us podem explicar altres consells que ajuden a lluitar contra el canvi climàtic:

 

 • Redueix les emissions: a casa és molt fàcil. Tanca els llums quan no els fas servir, desendolla aparells connectats a la xarxa elèctrica si no els fas servir, usa o compra electrodomèstics d’alta eficiència energètica, passa’t a les bombetes Led, posa menys calefacció i posa’t més jerseis; i a l’estiu, menys roba i menys aire. Saps si casa teva té les condicions tèrmiques adequades per no gastar més energia de la necessària?

  I quan compres també és molt fàcil: la compra al comerç de proximitat genera menys transport. Ni tu et transportes a un centre comercial; ni cap empresa et porta el producte a casa. Evitar els repartiments a tota costa és cosa de totes.

  També cal pensar si pots passar-te a les energies renovables: als terrats privats es pot impulsar el desenvolupament d’instal·lacions de generació d’energia renovable. Pot ser ho pots proposar a la pròxima reunió de comunitat?
 • Residu 0. Anar a comprar amb cabàs i amb bosses de tela, del pa, tuppers i pots; embolicar l’entrepà de la criatura en un drap; o portar sempre una bossa plegable per si cau una compra de darrera hora… Són petites accions que estalvien un munt de plàstics i envasos. Especialment, rebutja productes envasats en plàstic i d’un sol ús. Si a més, els pocs residus que generem els recollim selectivament, aconseguirem que el nostre planeta no sigui un gran abocador.
 • Consumeix menys: produir menys productes, que generin zero envasos i fer que es transportin menys és, per sé, un motiu de davallada de les emissions. I consumir productes amb responsabilitat també: pensem, per exemple, en una llet d’arròs. Conté més d’un 90% d’aigua i només la resta d’arròs. És realment necessari produir, envasar, transportar i comercialitzar aquest producte? Saps que el mateix producte te’l pots fer a  casa fàcilment amb una batedora i una bossa de filtrat? Si vols consumir responsablement, Pam a Pam o el Mapa Barcelona + Sostenible t’hi ajudaran.
 • Reutilitza: aparells electrònics amb projectes com Circula, compra’t roba de segona mà, usa plataformes de revenda de productes i reutilitza tots els envasos i bosses per anar a comprar a establiments a granel.
 • Posa verd la teva vida! Tens una terrassa, un pati, un balcó, un terrat? Ajuda al planeta posant-hi més verd per preservar les espècies vulnerables al canvi climàtic. Si hi cultives hortalisses i fruites, també en podràs gaudir al plat directament!

 

Encara vull implicar-me més!

Per a totes aquelles persones interessades a posar hores en lluitar per l‘emergència climàtica, explicar-vos que s’està ultimant una Taula per l’Emergència Climàtica que té com a objectiu elaborar els continguts de la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona, que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener de 2020. És un grup de treball del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat que busca mantenir l’esperit de participació i compromís col·lectiu amb què es va elaborar el Pla Clima de Barcelona, per tal de generar un marc de treball que comprometi l’Ajuntament i la resta d’agents implicats a fer front a l’emergència climàtica. La Taula està oberta a més de 200 entitats de les xarxa Barcelona + Sostenible, grups municipals, Generalitat i Estat, i culminarà la seva constitució aquest desembre. Les persones interessades a participar s’han d’inscriure a través del formulari d’inscripció.

Més enllà de la Taula, també s’ha habilitat a la plataforma Decidim Barcelona mecanismes de participació no presencial oberta a totes les entitats i persones interessades. I també podràs aprofundir en com fer front a l’emergència climàtica a través del consum a les activitats programades a la 5ena Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària i la Setmana del Consum Responsable de 2020

I també et pots implicar amb les moltes iniciatives d’entitats que treballen per aconseguir fer cada vegada més a l’abast les alternatives de consum responsable i que lluiten contra el canvi climàtic! De les accions individuals a les accions col·lectives: Implicant-te a espais veïnals (mercats d’intercanvi, horts comunitaris…), participant activament en alguna iniciativa de l’Economia Social i Solidària o organitzan-te amb col·lectius que treballen per l’emergència climàtica com: Barris pel Clima, Fridays for Future BCN, Stay Grounded, etc.

Et sumes pel clima?