El Guaret, un grup de consum responsable lligat al barri amb més de 10 anys d’història

Entrevistem a Maria Cilleros, integrant de El Guaret, un grup de consum de Sagrada Família.

El Guaret és un grup de consum responsable que vol garantir l’accés a productes ecològics i de proximitat, evitant intermediaris en el cicle de consum. Creat el 2008 per un grup de famílies, el Guaret du a terme la seva activitat al Casal de Barri Espai 210. Actualment, s’estima que les famílies membre fan el 70% de les compres a través del grup. Aviat esdevindran una associació i tenen com a objectiu oferir productes ecològics de proximitat, de qualitat i competitius.

Com s’organitza del Guaret?

Som un grup autogestionat i això vol dir que ens organitzem totes les tasques i som sobiranes en les decisions que prenem. La presa de decisions és per consens. Això significa un major nivell de debat de tot allò que gira al voltant d’una decisió de grup, però que és important per tenir en compte tots els punts de vista i aprofundir en les qüestions debatudes.

Cada setmana fem comanda, sobretot pel fresc. No disposem de prou espai per tenir un estoc dels productes envasats. Les comandes les gestionem a través d’un “drive” on pengem les fórmules que actualitzem setmanalment. Cada sis setmanes ens reunim per organitzar i distribuir tasques.

Per agilitzar el dia a dia, ens organitzem en tres comissions de treball. La de proveïdors s’encarrega del contacte i cerca de proveïdors, la comparació de productes i l’organització logística. Requereix molta feina i, per tant, necessita un grup de persones que ho puguin assumir. La comissió d’externes és la responsable de mantenir la relació amb l’Espai 210 i altres entitats del barri, a més de tenir un rol divulgatiu. La tercera comissió, la de gestió econòmica i burocràtica, és responsable de les comandes i la gestió econòmica del grup de consum.

A més, el Guaret ha donat lloc a un grup de consum responsable, on es presten o regalen coses, i així allarguem la vida útil d’eines, articles, mobles, etc. Disposem d’un Google Group des d’on gestionem aquest tipus de mercadeig.

Com és el Guaret com a grup?

El grup està format per 24 unitats familiars que, en la majoria dels casos, no ens coneixiem prèviament. Per tant, no existien vincles personals que ens motivin a formar-ne part. Les famílies que hi participen tenen un nivell alt de compromís amb les tasques que desenvolupen, fonamentals perquè el grup funcioni. El 50% fa anys que estem al grup i per tant, tenim un caràcter estable. L’altra meitat rota força degut a les casuístiques familiars. La rotació és comú en els grups de consum, perquè la realitat de les famílies està subjecta a moviment.

Així, quan alguna unitat familiar no disposa de prou temps, ella mateixa deixa el grup voluntàriament. La dedicació requereix certa disciplina que pot no encaixar en la dinàmica familiar. Tanmateix, els motius d’abandonament del Guaret són diversos: l’augment de comerç de producte ecològic al barri; la feina; però sobretot, el canvi de residència. El fet de compartir un grup fa que hi hagi molt de respecte pels processos personals quan algú es pot implicar més o menys.

I en relació a la comunitat?

El Guaret esdevé també un espai social amb activitats vinculades o no al grup de consum com anar a “manis” juntes, visitar a productors o passar conjuntament algun cap de setmana per cohesionar el grup. S’estableixen relacions amb persones molt diferents, amb les quals potser no haguéssim coincidit fora d’aquest espai. Imbricades en la xarxa social i comunitària del barri, formem part de la coordinadora d’Entitats de Sagrada Família. Allà, es generen sinergies i participem activament en les activitats del barri.

Puntualment i per a alguns productes, també ens organitzem amb altres agrupacions, com per la compra anual de l’oli.

Com es dibuixa el futur pròxim del Guaret?

La idea es mantenir la bona oferta de producte ecològic, amb preus competitius respecte al que es ven a altres comerços i disposar del nostre valuós espai, que és gratuït. Tot i que no hi ha capacitat d’augmentar les unitats familiars, sí que hem crescut en varietat i volum, el que ha fet créixer molt la facturació.

En aquests moments també estem en procés de tramitació per esdevenir associació. D’aquesta manera disposarem de cobertura legal pel moviment de diners que generem amb les compres de productes.

On i quan podem trobar el Guaret?

El grup de consum està ubicat al Casal de Barri Espai 210, un espai al qual tenim accés de forma gratuïta, amb un retorn en forma d’activitats de divulgació, cuina, etc. Disposar d’aquest indret ha estat una oportunitat per desenvolupar-nos, especialment si es té en compte les dificultats d’algunes entitats per trobar llocs per la seva activitat. Estar a un espai compartit també ha suposat adaptar-nos a un espai reduït i un horari concret a l’hora de repartir i recollir les comandes setmanals, que són els dimecres de 18 a 20h.