On the Table
Ai Weiwei
05.11.2014 – 01.02.2015
Comissària: Rosa Pera
Inauguració: dimarts 4 de novembre, a les 19.30 h
L'exposició permet conèixer la trajectòria artística d'Ai Weiwei, des dels seus inicis al Nova York dels vuitanta fins avui, convertit en l'artista xinès dissident més conegut i influent del món. Activista i mediàtic, la seva obra es fon amb la seva militància en la denúncia de la manca de llibertats a la Xina, alhora que està present als principals esdeveniments i col·leccions d’art contemporani.
On the Table. Ai Weiwei aprofundeix en les estratègies d’apropament i intervenció sobre la realitat a través de la imatge. Des d'una pràctica artística que inclou la fotografia i el film documental, l’escultura, el disseny i l’arquitectura, les imatges d’Ai Weiwei són operacions que transcendeixen formats i disciplines, infiltrant-se i circulant també per xarxes socials i àmbits relacionats amb la cultura popular. A més de diverses obres clau per aprofundir en el treball d’aquest artista, a La Virreina es presenten obres inèdites, noves produccions i instal·lacions específiques ideades per Ai Weiwei amb motiu d’aquesta mostra.
Conegut per la seva dissidència amb el règim comunista xinès, amb el qual manté una pugna des de fa anys, i per les instal·lacions monumentals als principals museus i esdeveniments de l’art contemporani internacional, Ai Weiwei és un artista que opera a escala global en tots els formats i canals a l’abast i, si cal, n’inventa de nous.
En la seva lluita per la llibertat, no ha dubtat a fer de la seva pràctica artística un potent altaveu per denunciar la repressió i la censura que s’amaguen rere l’obertura al mercat capitalista, al mateix temps que treballa per fomentar la consciència crítica en la societat.
On the Table. Ai Weiwei proposa un recorregut complet a través d’algunes de les seves obres més conegudes i per d’altres d’inèdites, treballs que van de la fotografia a l’arquitectura, passant pel vídeo, l’escultura, el disseny gràfic, les instal·lacions, els objectes o els videoclips. Tot i la diversitat de formats, un eix és present en totes ells: el rol de la imatge com a construcció i vehicle de realitat que li permet evidenciar i calibrar les tensions entre veritat i mentida, evidència i ambigüitat, control i llibertat, entre la política, l’art, el poder i la societat.
Ai Weiwei es planteja l’art com un dispositiu des d’on establir diàlegs amb diversos contextos, des d’on contrastar tradicions i visions per negociar, analitzar, projectar i compartir: com en una taula, el lloc on poder presentar les credencials i mostrar totes les cartes, descobrir el que hi ha a sota i, si és necessari, donar-li la volta.