Prensa

El Museu de la Música finalitza la digitalització de la seva col·lecció de discos de cartró perforats

06.05.2020

El fons, amb uns 140 discos, és un dels més complets de l'Estat i ha estat digitalitzat gràcies a l'empresa Accenture.

Els arxius sonors es poden escoltar en línea a través del catàleg de la biblioteca del Museu de la Música.

Després d'un llarg procés, el Museu de la Música de Barcelona ha finalitzat la digitalització de la seva col·lecció de discos de cartró perforats de finals del segle XIX i principis del segle XX. 

El Museu té una de les col·leccions públiques de discos de cartró perforats més àmplies de l'Estat, formada per uns 140 exemplars. Amb la digitalització d'aquest fons, el Museu posa a l'abast de tothom, a través del catàleg de la seva biblioteca, la fitxa de cadascun dels discos i el seu enregistrament sonor.

La companyia Ariston va produir aquests discos per a un “orguenet” de llengüeta lliure, també dit Ariston, que va ser molt popular a partir de l’any 1876 i tingué producció fins el 1910.

El procés de preservació i digitalització del fons de discos de cartró perforat del Museu de la Música ha tingut diverses fases. La primera ha estat la restauració física dels diversos suports. A continuació es va realitzar una fotografia en alta resolució de cadascun dels discos.

L'empresa Accenture, de forma altruïsta i a qui agraïm l'esforç i col·laboració, ha estat l'encarregada, a partir de la imatge del disc, de generar un arxiu MIDI que ha sampleritzat els fitxers amb el so d’un orgue de maneta. Aquest procediment garanteix l'escolta sense necessitat d'utilitzar directament el disc de cartró, de manera que garantim la seguretat i conservació de les peces.

El resultat d’aquest llarg procés ens dona una idea de quins devien ser els temes més escoltats a Catalunya a finals del segle XIX i principis del segle XX, sobretot fragments d’òpera i sarsuela, com La verbena de la palomaLa Diva La Gran Vía; himnes com Himno de Riego o La Marseillaise, i molta música ballable, com jotes, xotis, sardanes, havaneres i valsos.

*Trobareu més informació al blog del Museu de la Música