L’Ajuntament de Barcelona reforça la informació perquè les persones estrangeres exerceixin el dret de vot : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona reforça la informació perquè les persones estrangeres exerceixin el dret de vot

06/11/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La regidoria de Drets de Ciutadania i Participació llançarà una campanya per promoure que les persones estrangeres empadronades a Barcelona s’inscriguin al cens per poder exercir el seu vot a les municipals

La Trobada BCN Diversa, que se celebra aquest diumenge al Passeig Lluís Companys, tindrà com a temàtica central la participació política, institucional i comunitària de les persones migrades

 

ATENCIÓ A MITJANS: DIUMENGE, 6, AL PASSEIG LLUÍS COMPANYS, A LES 16.30H, EL REGIDOR DE DRETS DE CIUTADANIA I PARTICIPACIÓ, MARC SERRA, ATENDRÀ ELS MITJANS EN RELACIÓ AMB AQUESTA CAMPANYA, AL PUNT D’INFORMACIÓ DE LA TROBADA ‘BCN CIUTAT DIVERSA’

 

L’Ajuntament de Barcelona reforçarà la comunicació dirigida a la comunitat estrangera de la ciutat perquè puguin exercir el seu dret a vot a les properes eleccions municipals. La regidoria de Drets de Ciutadania i Participació llançarà una campanya dirigida a les persones estrangeres de la ciutat perquè s’inscriguin al cens electoral, un pas necessari per poder exercir el seu vot a les properes eleccions municipals.

Des de novembre fins a gener, i sota el lema ‘Si vius a Barcelona, decideixes a Barcelona’, la campanya recorda que les persones estrangeres poden votar a les municipals: totes les que son originàries de països de la Unió Europea i les persones que són de països de fora de la UE però amb els que hi ha un conveni de reciprocitat per a exercir el dret de vot. Per a fer-lo efectiu, però, prèviament cal inscriure’s al cens electoral.

 

 

En molts casos, el desconeixement de la necessitat d’aquest tràmit previ fa que la participació en les eleccions de les persones estrangeres sigui molt baix. Així, segons dades municipals, a les eleccions locals de 2015 estava inscrita en el cens electoral un 14,9% de la ciutadania europea resident a Barcelona, i només un 2,5% de la ciutadania extracomunitària (de països amb acord de reciprocitat).

Aquestes xifres es van incrementar als comicis municipals de 2019 fins a valors del 21% i el 4,2%, respectivament, evidenciant un increment mitjà de la inscripció al cens per part de les persones europees del 6,2%, i de l’1,7% pel que fa a ciutadania de països extracomunitaris.

El consistori té previst que la campanya –que es traduirà a 8 idiomes– es desplegui per diferents canals, com ara xarxes socials, premsa de proximitat i suport exteriors, entre d’altres. A més, es farà l’enviament postal d’una carta signada per l’alcaldessa i el fulletó informatiu de la campanya a les 150.422 persones que conformen el públic objectiu (estrangers residents a Barcelona de la UE i dels països amb conveni). Tota la campanya es podrà consultar a www.barcelona.cat/comvotar a partir del 8 de novembre.

 

Participació política, tema central de la Trobada BCN Ciutat Diversa

Diumenge, durant tot el dia, tindrà lloc, al passeig Lluís Companys, una nova edició de la Trobada BCN Ciutat Diversa, una diada festiva i reivindicativa adreçada a tota la ciutadania amb l’objectiu de posar en valor la diversitat de la ciutat, organitzada des del treball conjunt del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (CMIB) i les entitats que el conformen i l’Ajuntament de Barcelona. Precisament, enguany, la jornada té com a temàtica central la participació política, institucional i comunitària de les persones migrades.

Durant tot el dia, hi haurà diferents activitats com música, dansa, teatre, exposicions, audiovisuals, diàlegs, tallers i jocs… per a petits i grans.

La voluntat de la jornada és posar en valor i incentivar les aportacions de les persones migrades als espais d’incidència política i institucional, donar visibilitat a la seva tasca en aquests espais i incidir sobre la importància de fer efectiu del dret a la participació, en aquest cas a unes eleccions, com una condició essencial de la plena ciutadania.

Un dels estands de la trobada estarà dedicat a la difusió dels drets de totes les persones que viuen a la ciutat, entre ells el dret a vot. En aquest espai les entitats informaran sobre els procediments a seguir per inscriure’s al cens electoral i es debatrà sobre la situació de milers de persones que se’ls nega el dret a votar pel fet de ser estrangeres.

En aquest mateix estand, la plataforma ‘Regularización Ya’, que participarà, entre d’altres, en la lectura del manifest final, té previst fer una recollida de signatures per a promoure la seva Iniciativa Legislativa Popular (ILP) al Congreso de los Diputados. Aquesta iniciativa ja va tenir el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través de la presentació d’una declaració institucional al plenari del consell municipal.

 

Promoure la diversitat, també al sector públic

L’Ajuntament de Barcelona està compromès amb promoure la diversitat en tots els àmbits. Per aquest motiu, i en el marc del Pla Barcelona Interculturalitat 2021-2030, preveu fomentar la diversitat cultural i lingüística dels professionals dels serveis municipals a través de la contractació pública.

Al maig passat, l’Ajuntament va aprovar una instrucció que estableix que es fixaran condicions especials d’execució als plecs de clàusules dels contractes públics, per tal que les empreses licitadores tinguin personal amb coneixements culturals i lingüístics diversos, que coneguin altres llengües i altres cultures de forma acreditada. Aquesta condició especial s’aplicarà en determinats casos: en contractes de serveis de territoris amb determinades característiques socioculturals de les persones residents del barri o el districte on vagi destinat el servei i amb uns índexs determinats de població d’origen estranger divers, per una banda, i en contractes de serveis públics que tinguin com a usuàries persones de perfils culturals o d’origen diversos.

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Barcelona, a través del Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós, vol començar a revertir la baixa representació de professionals amb coneixement de contextos culturals diversos que hi ha entre els treballadors i treballadores municipals.

La voluntat és aconseguir que el conjunt de treballadors i treballadores que executen contractes públics municipals de serveis reflecteixi la gran diversitat de la ciutadania de Barcelona perquè, mentre que a la ciutat de Barcelona (segons dades de 2021) el 29% de les persones empadronades són nascudes a l’estranger, entre el col·lectiu de persones que treballen a l’administració municipal barcelonina (a l’Ajuntament, als seus organismes autònoms i en algunes entitats públiques empresarials), només l’1,8% són nascudes a l’estranger.





Paraules clau

BCN Ciutat Diversa/ comvotar/