Ada Colau participa en una reunió amb el secretari general de les Nacions Unides i 14 ciutats referents en la lluita contra el canvi climàtic

19/04/2021 - 12:20 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

La reunió es va celebrar el 16 d'abril i va estar organitzada per les Nacions Unides i la xarxa C40 de ciutats compromeses amb la lluita contra el canvi climàtic.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va participar el 16 d’abril en una reunió amb el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, organitzada per aquest organisme conjuntament amb la xarxa C40 de ciutats compromeses amb la lluita contra el canvi climàtic, i que va comptar també amb la participació d’alcaldes, alcaldesses i representats de 14 ciutats referents al món en la lluita per l’emergència climàtica. L’objectiu de la trobada: conèixer les actuacions que les ciutats estan duent a terme i compartir-les amb el màxim dirigent de Nacions Unides, en un moment especialment important atès l’impacte que ha tingut la crisi generada per la Covid-19.

A més a més, van participar en la reunió el director executiu de C40, Mark Watts; la vicesecretària general de la ONU, Amina J. Mohammed; l’alcalde de Los Angeles i president de C40, Eric Garcetti; la directora executiva d’ONU Habitat, Maimunah Mohd Sharif, i representants de 14 de les ciutats referents en el marc de l’emergència climàtica com ara Melbourne, Tokyo, Jakarta, Montreal, Hyderabad, Rio de Janeiro, Freetown, Milà, París, Amman, Bogotà, Bonn, Johannesburg i Glasgow.

Ada Colau va recordar que la majoria de la població viu en àrees urbanes i que és a les ciutats on s’estan plantejat els principals reptes del planeta i on s’estan desenvolupant mesures pioneres i innovadores. “Les ciutats ocupen un espai central, però en canvi estan mancades de recursos i competències”. També va defensar que la transició ecològica és bona per l’economia i genera llocs de treball de qualitat, i va instar a deixar enrere un sistema econòmic antic que especula amb béns bàsics. A més a més, en tant que enviada especial de la xarxa mundial de ciutats CGLU davant les Nacions Unides, Colau va recordar la necessitat d’enfortir la veu de les ciutats en l’àmbit global. D’altra banda, António Guterres va remarcar que “en aquest món que canvia ràpidament, les ciutats són més importants que mai“.

L’alcaldessa de Barcelona també va aprofitar la reunió per traslladar la necessitat d’alliberar les patents de les vacunes contra la Covid-19, traslladant així la Declaració de Barcelona que entitats i personalitats del món científic i la salut van lliurar a l’Ajuntament de Barcelona el dia 13 d’abril.