Ada Colau reivindica el multilateralisme i el paper de les ciutats com aliades de les Nacions Unides

04/06/2020 - 12:58 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

Ada Colau va participar en el buró executiu de CGLU, la principal xarxa mundial de ciutats, en qualitat d'enviada especial de la xarxa davant les Nacions Unides.

El dia 29 de maig va tenir lloc el buró executiu de CGLU, la principal xarxa mundial de ciutats, una reunió que inicialment estava prevista a Roma i que finalment es va celebrar de manera telemàtica amb la capital italiana com amfitriona, a l’igual que el diàleg internacional entre governs locals i nacionals organitzat per la xarxa el dia 28 i els seus comitès de Gestió Financera i d’Afers Estatutaris del dia 27 de maig.

En el buró executiu, l’alcaldessa Ada Colau va fer la primera intervenció després de l’obertura oficial de la trobada: en tant que enviada especial de CGLU davant les Nacions Unides, va explicar l’encàrrec que el secretari general d’aquesta organització ha fet a CGLU per dur a terme una consulta a escala mundial a governs locals i regionals. Aquest encàrrec s’emmarca en el 75è aniversari de les Nacions Unides i la conversa mundial sobre el paper de la cooperació global en la construcció del futur promoguda pel secretari general de l’ONU, i que alimentarà un informe centrat en la visió que tenen els líders locals i regionals dels desafiaments que s’acosten, el futur que imaginem -horitzó 2045- i un sistema multilateral inclusiu i en xarxa.

L’alcaldessa de Barcelona va posar en relleu la importància de l’ONU i com el multilateralisme s’ha de centrar cada vegada més en els municipis i donar veu als governs locals, i com aquests han de treballar conjuntament per teixir una xarxa internacional d’aliances. Va expressar que “Necessitem un projecte comú defensor dels drets humans. L’ONU té a les ciutats les principals aliades, per deixar un futur millor a properes generacions”.

Colau també va parlar sobre el lideratge de les dones: “Feminització de la política no només són més dones en llocs de decisió: és una proposta inclusiva, de canviar prioritats, forma de treballar. Això ha d’arribar al diàleg multilateral global”.

Participants i temes del buró executiu

L’obertura del buró executiu va estar a càrrec de Mohammed Boudra, president de CGLU; Virginia Raggi, alcaldessa de Roma; Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l’Organització Mundial de la Salut; Maimunah Mohd Sharif, directora executiva de UN-Habitat, i Fabrizio Hochschild, sotssecretari general de Nacions Unides.

Posteriorment, diversos alcaldes, alcaldesses i líders regionals van debatre sobre què hauria de prioritzar la comunitat internacional per una millor recuperació de la pandèmia, sobre una visió positiva del món d’aquí a 25 anys i sobre com hauria de ser el multilateralisme del futur. Entre els participants d’aquests debats: Stefano Bonaccini, president d’Emilia-Romagna i del CMRE; Christian di Candia, alcalde de Montevideo; Pablo Jurado, president de la regió d’Imbabura i vicepresident de CGLU; Michael Müller, alcalde de Berlin; Claudia López, alcaldessa de Bogotà, i Pirouz Hanachi, alcalde de Teheran. En representació de Barcelona, també va participar en el buró executiu i altres reunions Laia Bonet, tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana.

Altres reunions de CGLU

El dia 28 de maig va tenir lloc un diàleg internacional entre governs locals i nacionals on es va debatre sobre temes com la coordinació de l’acció climàtica entre governs centrals i locals o “Innovant de cara a la nova normalitat: la crisi de la COVID-19 i l’oportunitat de reforçar l’acció climàtica a través d’una recuperació verda”. D’altra banda, el dia 27 es van reunir el Comitè de Gestió Financera i el Comitè d’Afers Estatutaris de la xarxa, en els quals va participar la Direcció de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona.

La consulta UN75

Amb motiu del 75è aniversari de l’ONU, que se celebra enguany sota el lema “Shaping Our Future Together”, Nacions Unides ha endegat un procés participatiu entre tots els seus estats membre per tal d’aprovar una declaració centrada en la pau i el multilateralisme. En aquest sentit, s’ha iniciat també un procés de consulta, amb una perspectiva més global, per tal de recollir les visions de tots els actors implicats, amb la intenció de reorganitzar la institució perquè sigui més útil i eficient de cara al futur.