Crida d'ajut humanitari per a les emergències al Marroc i Líbia

10/10/2023 - 09:11 h

Redacció

L'Ajuntament preveu destinar 600 mil euros en la crida d'emergència per a projectes d’ajut humanitari al Marroc i a Líbia.

L'Ajuntament preveu destinar 600 mil euros en la crida d'emergència per a projectes d’ajut humanitari al Marroc i a Líbia.

L’Ajuntament de Barcelona llança una crida per a subvencionar projectes d’ajut humanitari arran de les tragèdies recents al Marroc i Líbia. El consistori preveu destinar-hi 600.000 euros, uns fons mobilitzats a través de l’instrument específic previst per respondre a situacions d’emergència de la forma més àgil i ràpida possible, així com la conveniència de seleccionar les entitats més idònies en cada cas.

El comissionat de Relacions Internacionals i Promoció de Ciutat, Pau Solanilla, apunta que l’obertura d’aquesta crida s’ha realitzat “un cop valorada la seva conveniència després d’haver compartit la situació al Marroc i a Líbia, de manera conjunta, amb organitzacions amb experiència específica en intervencions d’acció humanitària i emergències i d’haver escoltat a les entitats representatives de la comunitat marroquina a Barcelona.”

Les entitats especialistes en ajut humanitari, prèviament acreditades per l’Ajuntament, podran presentar les seves propostes de projectes, a través del portal municipal de tràmits, des del dia 10 d’octubre i fins al 17 d’octubre.

Les actuacions s’han de dur a terme a les zones afectades pel terratrèmol al Marroc i per les inundacions a Líbia del passat mes de setembre. Poden optar a la subvenció projectes que comencin dins l’any 2023, a partir del 8 de setembre, data del terratrèmol al Marroc. L’import de la subvenció per projecte serà d’un màxim de 100.000 euros i no excedirà del 80% del cost total de la intervenció.

A l’hora de valorar les sol·licituds es tindran en compte el projectes que tinguin com a destinatària la població víctima de les catàstrofes i especialment la més vulnerable, ja sigui per raons de gènere, edat, origen i/o diversitat funcional.

Els projectes es poden dur a terme en qualsevol sector vinculat amb el rescat, la protecció i l’atenció a les persones víctimes i el restabliment tan físic, psicosocial, educatiu o econòmic de les seves condicions de vida. Per exemple, aixopluc, assistència amb materials no alimentaris, salut i sanitat, aigua, sanejament i higiene, protecció a la infància, protecció contra la violència de gènere i vulneració dels drets de les dones, protecció de persones migrants, seguretat alimentària, mitjans de vida, educació, rehabilitació i reconstrucció d’habitatges i/o escoles, entre d’altres.

Més informació a l’apartat  web destinat a aquesta crida clicant AQUÍ

Situació d’emergència a Líbia i Marroc

El terratrèmol a Marroc va afectar més de 2.900 pobles de la serralada de l’Alt Atles del Regne del Marroc així com la ciutat de Marràqueix. Amb un balanç de prop de 3000 persones mortes i 5.700 ferides, 500.000 persones desplaçades i milers d’edificacions destruïdes.

A Líbia el cicló Daniel va ocasionar inundacions generalitzades a la regió. Les condicions meteorològiques severes sumades a les ja afeblides infraestructures per anys de conflicte armat, van provocar el col·lapse de dues presses, arrasant la ciutat costanera de Derna, amb més de 2.200 edificis destruïts. Es van reportar 4.255 persones mortes, 8.540 persones desaparegudes i més de 42.000 persones desplaçades internes. S’estima que unes 900.000 persones es veuen afectades per les inundacions, en un país on 300.000 persones necessitaven ajuda humanitària ja abans d’aquest desastre.