Jaume Collboni i Anne Hidalgo acorden reforçar l’aliança Barcelona-París amb focus en la lluita contra les desigualtats i el canvi climàtic

17/07/2023 - 11:35 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

Collboni va subratllar el paper de les grans capitals europees en un moment de regressió política i d’ascens de la ultradreta.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, van mantenir el 14 de juliol a París la seva primera reunió institucional en una trobada que va servir per reforçar la col·laboració existent entre les dues ciutats i explorar noves aliances. Acompanyat del comissionat de Relacions Internacionals i Promoció de Ciutat, Pau Solanilla, Collboni va ser convidat per l’alcaldessa de París als actes institucionals de la Festa Nacional de França, on va assistir a la desfilada militar als Camps Elisis i al dinar de les tropes que s’ofereix a l’Ajuntament de París.

Per aprofundir en l’aliança i la col·laboració ja existent entre ambdues ciutats, van acordar la reedició del conveni subscrit l’any 2016 i que des de 2020 no estava en vigor. Collboni va avançar que el nou acord tindrà a veure amb els dos temes que més preocupen a les grans ciutats europees progressistes:  “A les ciutats governades per forces i alcaldes progressistes ens preocupen les desigualtats i la lluita contra el canvi climàtic. La principal font de desigualtat es l’accés a l’habitatge per part de la classe mitja treballadora i els joves, que han de marxar, i estem estudiant mesures com la de la reserva del 30% a la ciutat de Barcelona, que he proposat la seva modificació i flexibilització justament inspirat en el cas de Paris, que permet que la inversió privada flueixi i que generi recursos per promocionar habitatge protegit en el centre de la ciutat”.

En segon lloc, l’alcalde va destacar “les bones pràctiques que té Paris i el seu lideratge global en la lluita contra el canvi climàtic i en la generació de més verd urbà”. Així mateix, Collboni va subratllar “el paper tan important que tenen les grans capitals europees en un moment de regressió política i d’ascens de la ultradreta. Les grans ciutats europees segueixen sent ciutats on les llibertats, la tolerància, i els valors democràtics segueixen sent majoritaris. Tenim l’obligació moral i política de reforçar llaços i cooperar, perquè som poderoses i hem d’exercir aquesta responsabilitat global”.

Collboni i Hidalgo van compartir també estratègies en les principals xarxes internacionals de ciutats on es troben representades i on mantenen un paper actiu, C40 i Eurocities. Van coincidir a reclamar una vegada més un major paper per les ciutats dins la UE i van situar com a prioritat la major visibilitat de la candidatura de l’alcaldessa de Paris per ser escollida vicepresidenta de C40, càrrec que ostentava Ada Colau i pel qual està recaptant suports. Barcelona, tal com li va transmetre l’alcalde, vol seguir vinculada a C40 reivindicant una transició ecològica justa (Fair Green Transition). Amb el mateix esperit, també es va posar sobre la taula la idea de crear un Comitè de les Ciutats dins la UE, semblant al Comitè de les Regions però a nivell municipal.