La Comissió Europea escull Barcelona per ser una de les 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030

29/04/2022 - 09:52 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

La Comissió Europea ha seguit un procediment rigorós per avaluar les propostes i seleccionar les ciutats.

El 28 d’abril es va fer públic que Barcelona va estar escollida per la Comissió Europea, entre les prop de 400 ciutats candidates, per formar part de la missió europea 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030. El fet de formar part de la llista de ciutats, de les quals set son espanyoles, suposa un reconeixement al compromís de Barcelona en la lluita contra el canvi climàtic, amb la implantació de polítiques com el Pla Clima, la Declaració d’Emergència Climàtica i l’adaptació de l’Agenda 2030 a la ciutat de Barcelona.

La convocatòria llançada des de la Comissió Europea, a través de la Missió de Ciutats, i a la qual Barcelona va presentar-se el passat mes de gener -la candidatura va ser treballada per la Tercera Tinència d’Alcaldia, responsable de l’Agenda 2030, i de la Regidoria d’Emergència Climàtica-, ha permès seleccionar 100 ciutats que aspiren a ser climàticament neutres l’any 2030, amb l’objectiu de convertir-les en centres d’experimentació i innovació, ajudant d’aquesta manera a que totes les ciutats europees arribin a aquest objectiu pel 2050.

La Comissió Europea ha seguit un procediment rigorós per avaluar les propostes i seleccionar les ciutats. El resultat és una llista molt sòlida i diversa, que inclou ciutats de tots i cada un dels Estats membres de la Unió Europea. Aquesta diversitat serà molt important per obrir el camí perquè totes les ciutats siguin climàticament neutres l’any 2050.

Segons va destacar la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, “es un reconeixement molt important a la feina feta per assolir l’Agenda 2030. Posiciona la nostra ciutat com a referent internacional en la lluita contra el canvi climàtic i, a la vegada, fer una ciutat socialment més justa i generant un progrés compartit, i ens dona força per seguir treballant per garantir un futur sostenible a Barcelona”. “Amb l’actual guerra a Ucraïna, estem veiem com n’és d’urgent acabar amb la dependència de l’energia fòssil, avançar en l’Agenda 2030 i en la transició energètica i ser més sostenibles i neutres climàticament”, va afegir.