MedCités una xarxa estratègica per a la política de cooperació i aliances a la Mediterrània

03/12/2021 - 08:39 h

Redacció

La Tinenta d’Alcadia Laura Pérez participa en la 17a assemblea general de MedCités a Montepeller.

La Tinenta d’Alcadia Laura Pérez participa en la 17a assemblea general de MedCités a Montepeller.

Ciutats de les tres ribes de la Mediterrània s’han trobat a la 17a assemblea general de MedCités 2021, que per la Covid-19 s’ha celebrat en format híbrid a Montpeller, ciutat que compta amb un pla de xoc de mobilitat urbana de rellevància internacional. En aquesta assemblea, les diferents ciutats han treballat en una cooperació tècnica sobre problemes urbans compartits. Barcelona hi ha estat present a través de la participació de la seva quarta tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, així com del director de Justícia Global, i Cooperació Internacional, David Llistar, ja que la ciutat dona un ampli suport institucional, tècnic i econòmic a aquesta xarxa de més de 50 poblacions mediterrànies. A més a més, la secretaria general de la xarxa està ubicada a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb Josep Canals a secretari general, i la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional contribueix actualment amb fons finalistes per a projectes de cooperació internacional.

En la seva intervenció, Pérez ha destacat les contribucions concretes en cooperació tècnica de l’Ajuntament a través de MedCités, com la promoció de l’urbanisme amb perspectiva de gènere al barri de Nakatta de Tetuan per reforçar l’acció municipal en matèria d’urbanisme inclusiu. També, la promoció econòmica i cohesió social a través del turisme sostenible i la promoció de la ciutat a Saida, al Líban, a través d’intercanvis d’experiència entre els equips dels ajuntaments de Saida, de Zgharta-Ehden i de Barcelona, incloent-hi Turisme de Barcelona. Igualment, Pérez ha destacat l’acompanyament de l’Ajuntament en la col·laboració bilateral entre les ciutats de Barcelona i Tunis en un projecte que té com a eix prioritari el tractament i la gestió de residus i en el que Barcelona participarà aportant criteris de justícia ambiental i inclusió social.

També, Pérez ha defensat que per a la ciutat, la xarxa MedCités és un actiu en l’àmbit de les entitats internacionals, regionals i locals a la Mediterrània i és un instrument estratègic per a la política de cooperació i aliances a la Mediterrània. Tanmateix, resulta una eina ideal per a la mobilització de coneixement i expertesa municipal a la Mediterrània, ja que ajuda a la ciutat a emmarcar i integrar els intercanvis tècnics entre ciutats de la regió.

L’activitat de la xarxa està vinculada a la cooperació entre ciutats en temes relacionats amb el desenvolupament urbà sostenible amb una especial atenció al desenvolupament de projectes a les ciutats del sud i l’est de la Mediterrània, prioritzant els plans estratègics i els serveis urbans en sentit ampli, com residus, mobilitat, urbanisme, promoció econòmica, aigües, cohesió social i ecologia urbana, entre altres. En aquest sentit, la regidora ha remarcat que MedCités és referència com xarxa de ciutats interessades en el desenvolupament urbà sostenible i la planificació estratègica urbana.