No es mata la veritat matant periodistes

18/05/2020 - 11:29 h

Redacció

Mèxic segueix essent el país més perillós d’Amèrica Llatina per a la premsa.

Mèxic segueix essent el país més perillós d’Amèrica Llatina per a la premsa.

La Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa 2020, elaborada per Reporters Sense Fronteres, situen  Mèxic en el 143 lloc, de 180 països, i el consideren el país més perillós del continent llatinoamericà per a la premsa. Quan els i les periodistes investiguen temes molestos per al govern o relacionats amb el crim organitzat, són objecte d’amenaces, intimidacions i poden ser assassinats a sang freda (10 periodistes a Mèxic el 2019). Alguns professionals han desaparegut i altres s’han vist obligats a exiliar-se per seguir vius. La crisi de llibertat d’expressió a Mèxic s’agreuja.

El govern mexicà no ha aconseguit frenar la espiral de violència contra les persones periodistes ni posar fi a la impunitat en que segueixen els crims comesos contra elles, que a l’abril del 2019 suposava un 99,13% (dades de l’Informe Anual 2018: Ante el silencio, ni borrón ni cuenta nueva”  d’Article 19 Oficina per a Mèxic i Centreamèrica).

L’Ajuntament de Barcelona i Taula per Mèxic preocupats per aquests fets, van posar en funcionament l’any 2017 el Programa municipal Barcelona Protegeix Periodistes de Mèxic, adreçat a persones d’aquest col·lectiu amenaçades per l’exercici de la seva professió i el seu activisme. La  finalitat del Programa és donar-los un respir i reforçar les seves capacitats personals i professionals per afrontar la seva situació, alhora que es visibilitza i s’internacionalitza la seva causa.

El passat dia 15 de maig es complien tres anys de l’assassinat del periodista Javier Valdez a Culiacán ( Sinaloa). Fou cofundador del setmanari d’investigació Ríodoce i corresponsal a Sinaloa del diari nacional La Jornada. Valdez va rebre el 2011 el Premi Internacional de Llibertat de Premsa del Comité per a la Protecció de Periodistes(CPJ) . Tres anys després de l’ assassinat, només un sospitós ha estat condemnat.

Han estat múltiples les mostres de record i de denúncia que s’han esdevingut arreu amb motiu d’aquest tràgic aniversari. La vídua de Javier Valdez, la periodista Griselda Triana va escriure una carta oberta ,demanant justícia i descrivint la terrible experiència de la seva família arran de l’assassinat, que ha estat publicada en varis mitjans mexicans i pel Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ).

Igualment, els col·laboradors del documental  “No se mata la verdad”, que relata els anys més violents del periodisme a Mèxic, dirigit per Coizta Grecko, en record de Javier Valdez, Miroslava Breach, Moisés Sánchez, Rubén Espinosa i totes les persones assassinades van oferir passis gratuïts del 15 al 24 de maig a través de Vimeo i amb la contrasenya: JusticiaParaJavier.

L’equip de la Taula per Mèxic ha editat el vídeo “Tres años sin Javier Valdez” exigint la fi de la impunitat dels casos de persones assassinades per l’exercici del periodisme. Nestor Troncoso, un dels periodistes acollit actualment pel Programa municipal Barcelona Protegeix Periodistes de Mèxic, amb ocasió d’aquest trist aniversari ha redactat l’article “Porqué aumenta la violencia contra periodistas en México?”